©EA Sports

Review: F1 25 – Tussen simulatie en spektakel
Elk jaar staat er weer een nieuwe Formule 1-game in de startblokken, met de belofte van meer realisme, betere gameplay en diepgaandere spelmodi. F1 25 probeert de belofte in te lossen met een reeks vernieuwingen die vooral onder de motorkap plaatsvinden. Maar maakt dat de game ook echt beter?
We speelden F1 25 al een paar dagen voordat hij uitkwam op de Xbox, zowel met controller als met het Logitech G923 stuur. Alhoewel de game met wat meer hulpmiddelen aan prima te spelen is met een controller, komt het pas echt tot leven als je een stuurtje aansluit. Dat raden we de F1 liefhebber dus zeker aan.
In F1 25 is de My Team-modus grondig herzien. Spelers nemen nu de rol aan van teameigenaar, waarbij ze verantwoordelijk zijn voor het volledige beheer van hun Formule 1-team. Dit omvat het aannemen van coureurs, het beheren van financiën en het ontwikkelen van de auto. Het nieuwe Owner Perks-systeem stelt spelers in staat om zich te specialiseren in specifieke gebieden van teambeheer, wat je dwingt strategische keuzes te maken. Het grootste verschil is echter dat je niet meer zelf met de auto’s rijdt. Je bent écht alleen manager.
Een opvallende verandering is de scheiding van onderzoek en ontwikkeling, waardoor spelers meer flexibiliteit hebben bij het produceren en toepassen van nieuwe onderdelen. Daarnaast is het nu mogelijk om de teamervaring uit te breiden door het fictieve team Konnersport, bekend uit de spelmodus Braking Point, toe te voegen als het 11e team op de grid. Als je de luxe versie van het spel koopt kun je ook met het Brad Pitt Formule 1 team uit de film spelen.
Braking Point 3: F1 telenovela
Braking Point 3 biedt een verhaallijn waarin het fictieve team Konnersport weer centraal staat. Om het jaar zit deze spelmodus in de game. Spelers ervaren de uitdagingen van een F1 team terwijl ze strijden om het wereldkampioenschap. Alles is een beetje dik aangezet en de karakters zijn nogal plat, waardoor het soms lijkt of je Goeie Tijden, Slechte Tijden F1 editie aan het spelen bent. Maar onderhoudend is het zeker.
Een nieuwe functie in deze modus is de mogelijkheid om te kiezen welke coureur je speelt, wat leidt tot verschillende missies en unieke verhaallijnen. Na het voltooien van Braking Point kunnen spelers het verhaal van Konnersport voortzetten in andere spelmodi, zoals de Coureurscarrière of Mijn Team.
Carrièremodus: Persoonlijke race naar de top
De carrièremodus in F1 25 is mijn favoriet. Het biedt spelers de mogelijkheid om hun eigen pad naar het wereldkampioenschap te bewandelen. Spelers kunnen kiezen om te racen voor bestaande teams of hun eigen team creëren. Inclusief een eigen ontwerp voor je auto waar je uren kwijt kan zijn om de sponsorstickers exact op de juiste plek te plakken. Of om juist de meest ridicule raceauto te ontwerpen die je je voor kunt stellen. Daarnaast zijn er verbeteringen aangebracht in de moeilijkheidsgraad, met een nieuwe ‘Hard’-modus, waardoor spelers van alle vaardigheidsniveaus de juiste uitdaging kunnen vinden.
Technische verbeteringen en nieuwe functies
F1 25 maakt gebruik van LIDAR-technologie om de circuits Melbourne, Bahrein, Suzuka, Miami en Imola tot in detail na te bootsen. Deze technologie zorgt voor nauwkeurige recreaties van bochten, hoogteverschillen en zelfs de vegetatie langs de baan. Interessant is dat ze de circuits gescand hebben op raceweekenden, waardoor je exact dezelfde hooibalen of autobandenstapels hebt als in het echt.
Een andere interessante toevoeging is de mogelijkheid om bepaalde circuits, zoals Zandvoort, Silverstone en de Red Bull Ring, in omgekeerde richting te rijden. Dit biedt een frisse kijk op bekende banen en voegt extra uitdaging toe aan de race-ervaring.
Conclusie: Een waardevolle toevoeging aan de franchise
F1 25 biedt flinke verbeteringen in zowel gameplay als spelmodi, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan de franchise. De diepgaande My Team 2.0-modus en de Braking Point 3-verhaallijn bieden gamers een uitgebreide en boeiende ervaring. Met technische verbeteringen en nieuwe functies zoals omgekeerde circuits, blijft F1 25 grotendeels trouw aan de realiteit van de Formule 1 terwijl het met fictieve verhaallijnen en modi die minder realistisch zijn, het voor iedereen leukt maakt om een rondje te gaan racen.
Meer reviews en mis niets met onze Bright-app.