Unsplash

Nederlandse overheid heeft veel informatie in Amerikaanse clouds staan
De websites van de Nederlandse overheid maken veelvuldig gebruik van Amerikaanse clouds. Als je een website van de overheid bezoekt, dan is de kans groot dat je gegevens via een Amerikaanse server gaan.
Het gevaar bij deze praktijken is dat de Amerikaanse overheid en veiligheidsdiensten kunnen meelezen. Maar liefst 1722 overheidswebsites maken gebruik van tenminste een Amerikaanse server, zo blijkt uit onderzoek van de NOS. Een ander risico is dat Amerika op deze manier de macht heeft over veel belangrijke gegevens en die kan gebruiken in bijvoorbeeld een conflict met ons land. Een van de meestgebruikte Amerikaanse clouds zijn die van Microsoft.
Data in de Amerikaanse cloud
Onder andere gemeenten gebruiken deze servers volop voor hun data. Er is maar een gemeente die niet kiest voor Amerikaanse servers, namelijk Hardinxveld-Giessendam. Zelfs de gegevens van de Autoriteit Financiële Markten en het Veiligheidsberaad zijn in Amerika te vinden. Het gaat bovendien ver terug, waardoor er enorm veel inzichten kunnen worden gegeven over het reilen en zeilen in ons land. Sommige overheidsinstanties melden dat de ontwikkelingen rondom Amerika zo recent zijn dat er nog naar gekeken moet worden, anderen stellen dat Microsoft betrouwbaar is en dat de risico’s beperkt zijn. Ook zou het stoppen met de Amerikaanse cloud praktisch erg ingewikkeld zijn.
Trump heeft al bewezen dat hij e-mailaccounts op zwart kan laten zetten: hij deed dat onder andere met het emailaccount van de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof. Volgens de NOS is het een kwestie van een druk op de knop in Amerika om 650 Nederlandse overheidssites en kritieke bedrijven op zwart te zetten. Om over manipulatie van die sites nog maar te zwijgen. De .nl’s van de Nederlandse Bank en de Politie zijn onder die sites.
Microsoft zegt naar de rechter te stappen als er via zijn Amerikaanse servers zoiets wordt afgedwongen, maar of dat echt helpt is de vraag. Eerder won Microsoft zo'n rechtzaak, maar Trump draait er doorgaans zijn hand niet voor om wet- en regelgeving aan te passen.
Europese alternatieven
Steeds meer Nederlanders willen van de verstrengeling met Amerikaanse platforms af, maar dat is niet eenvoudig. Mede hierom staan er steeds meer Europese alternatieven op voor bekende apps, zoals deze week nog een Nederlands ChatGPT-alternatief.
Lees meer over datacenters.