Unsplash

Nieuw: de e-tattoo, voor jouw mentale gezondheid
Drukke baan? Chaotisch gezinsleven? Er zijn allerlei zaken die je mentale staat kunnen beïnvloeden. Een nieuw soort tattoo moet helpen met inzichten in je mentale gezondheid.
Geïmplanteerde chips kennen we, tattoos die oplichten bij een blacklight kennen we, maar nieuw is de e-tattoo. Het is een elektrische tattoo op je voorhoofd die inzichten kan geven in je brein. Onderzoekers van de Universiteit van Texas hebben een plakplaatje gemaakt dat draadloos en ultradun is. Hiermee kunnen breingolven en oogbewegingen worden opgepikt die iets zeggen over het wel en wee van je bovenkamer.
E-tattoo
Er wordt zelfs gedacht dat het niet alleen kan helpen met het oppikken van golven, maar dat het op den duur mensen kan helpen om scherp te blijven wanneer ze onder grote druk staan. Denk aan soldaten, chirurgen en formule 1-coureurs. Onderzoeker Nanshu Lu zegt: “Je kunt met die data zorgen dat taken anders worden toebedeeld en je kunt meldingen krijgen wanneer iemand te veel cognitief werk heeft moeten doen. Er is meer dan tien jaar aan deze wearable gewerkt en het kan heel verschillende facetten meten. Denk aan bloeddruk en alcohol-inname. Het is dan wel geen tattoo die je de rest van je leven bij je draagt, het is een apparaatje dat door zijn kleine formaat en zachte omhulsel bijna niet merkbaar is. Al kun je je natuurlijk wel afvragen of een plakker op je derde oog erg fraai is. Het team heeft de wearable echter vooral bedacht voor onder een helm.
Elektrische hersenactiviteit meten
De plakkers kunnen elektrische activiteit uit de frontale kwab registreren en dat is belangrijke informatie: dat is namelijk waar besluitvorming en redenering plaatsvindt. De e-tattoo combineert EEg en EOG, wat staat voor elektro-encefalografie (EEG) en elektro-oculografie (EOG). Een algoritme laat daar vervolgens analyses op los en zo kan er worden gezien of het brein van de persoon in kwestie een lage of een hoge mentale werkbelasting heeft. Er is nog wel wat werk aan de winkel, want het systeem werkt nog niet ideaal in situaties waarin het lichaam snel beweegt. Ook wordt er nog gewerkt aan een variant die meer in de haarlijn wordt geplaatst, zodat hij minder opvalt.
Ontvang je de Bright nieuwbrief al? Abonneer je nu