©Apple

©Apple

Onderzoek wijst uit dat de Apple TV veel privacy-vriendelijker is dan andere tv's en kastjes

PRAAT MEE!

De Apple TV is veel vriendelijker voor de privacy van gebruikers dan de meeste smart tv's en andere settopboxen die streaming-apps aanbieden, wijst onderzoek uit.

Apple verkoopt al sinds 2007 de Apple TV, een kastje met afstandsbediening waarmee gebruikers hun domme tv slim kunnen maken, of hun slimme tv een snellere, soepelere interface kunnen geven. Het kastje biedt meer functies dan een gemiddelde smart tv, maar op streaming-gebied grofweg dezelfde apps als zulke televisies. Toch is er nog een grote reden om het kastje van Apple te gebruiken: de privacy.

Bijna alle concurrerende opties kijken namelijk mee met wat de gebruiker op tv ziet, bracht Ars Technica in kaart. Elke keer dat de site namelijk schrijft over advertenties op smart tv's of kastjes die privacy-onvriendelijke dingen doen, klinkt vanuit lezers hetzelfde advies: koop een Apple TV en zet de internetverbinding van de smart tv uit. Of dat advies inderdaad goed is, wilde de site zelf onderzoeken.

Apple kijkt niet mee

Het privacy-probleem bij veel Apple TV-concurrenten draait vooral om de technologie automatic content recognition (ACR). Daarbij ziet de tv wat de gebruiker bekijkt, door als het ware screenshots te maken en die te vergelijken met een bestaande database. Dat werkt technisch ingewikkelder, met 'fingerprinting', maar de uitkomst is wel simpel: de maker van de tv of het tv-kastje weet wat je kijkt en kan op basis daarvan gepersonaliseerde reclames laten zien.

En ergens bestaat dan dus een database van de dingen die jij op tv bekijkt, wat misschien geen fijn idee is. De Apple TV gebruikt zulke software niet, waarmee het platform op privacy-gebied al een streepje voor heeft. Bovendien wordt tijdens het instellen van de Apple TV al helder gevraagd of gebruikers hun locatie-gegevens en analytics met Apple willen delen, en kan Siri makkelijk worden uitgeschakeld. Dat kan naderhand ook makkelijk via de instellingen van Apple TV, waar zulke instellingen bij veel concurrenten niet bestaan of slecht vindbaar zijn.

Bovendien toont Apple geen advertenties op de Apple TV, en is reclame voor Apple sowieso maar een kleine inkomstenbron: Apple adverteert vooral in de App Store. De tv's van LG hebben ondertussen wel een ingebouwd advertentieplatform, bij sommige modellen worden zelfs in de menu's en screensavers reclames getoond.

Hoewel…

Apple verzamelt ook informatie, zoals het kijkgedrag van de gebruiker, welke films er worden gehuurd of gekocht en welke apps er worden gedownload. Die informatie kan Apple dan gebruiken voor gerichte reclame in de App Store en in Apple News, dat in Nederland nog niet beschikbaar is. Wel kunnen die gepersonaliseerde reclames in de instellingen worden uitgeschakeld.

Ook worden spraakopdrachten aan Siri naar de servers van Apple gestuurd, al belooft het bedrijf die informatie niet voor marketingprofielen in te zetten.

Onder de streep is de Apple TV volgens Ars Technica inderdaad een van de beste keuzes voor tv-kijkers die onbespied willen kijken wat ze willen. De privacy is bij de Apple TV veel beter op orde dan bij concurrerende kastjes als die van Amazon en Roku, al heeft Ars Technica lang niet alle concurrenten meegenomen. Wel wordt er gekeken naar populaire tv's zoals die van LG, die net als toestellen van Samsung standaard met de ACR-'meekijkfunctie' worden geleverd. Een belangrijke kanttekening bij het gebruik van de Apple TV uit privacy-overwegingen, is dat de internetverbinding van de smart tv dan wel uitgeschakeld moet worden: anders ziet de tv alsnog wat er gekeken wordt.

Meer privacy-nieuws en mis niets met onze Bright-app.