©Easee

Slimme EV-laders straks écht slim dankzij wereldwijde standaard
Tot nu toe kon iedereen op de doos van zijn laadpaal beweren dat deze “slim” was, maar wat dat precies betekende moest je dan in de praktijk uitvinden. In de praktijk bleek iedere laadpaalfabrikant zijn eigen trukendoos te hebben, de een kan laden als er zonne energie is, de ander als de stroom van je aanbieder goedkoop is, de volgende kijkt in je meterkast hoeveel apparaten in gebruik zijn. Per aanbieder was er een groot verschil wat het woord “slim” betekende.
Het gebrek aan een standaard leverde matige samenwerking tussen laders, netbeheerders en andere apparaten in huis op. Maar daar komt nu verandering in. Een internationale groep onder leiding van het Electric Power Research Institute (EPRI) en het Mercury Consortium werkt aan een nieuwe wereldwijde standaard voor EV-laders – en de eerste fabrikanten, waaronder Easee, zijn al aangehaakt.
Waarom zijn standaarden zo belangrijk?
Op dit moment spreken laadstations, netbeheerders en slimme apparaten vaak niet dezelfde ‘taal’. Dat maakt het lastig om bijvoorbeeld automatisch te laden op het goedkoopste moment, of het net te ontlasten tijdens piekuren. Met de nieuwe technische richtlijnen van het Mercury Consortium komt daar verandering in: laders worden voortaan ‘grid-ready’ – ze kunnen realtime reageren op signalen van het stroomnet, rekening houden met aanbod en vraag, en samenwerken met andere slimme apparaten in huis. Kortom: interoperabiliteit voor een écht slim, flexibel en betaalbaar energiesysteem.
Waarom duurde dit zo lang?
Dat er tot nu toe nog geen universele standaard was, komt deels doordat de markt razendsnel groeide, met fabrikanten die hun eigen ecosysteem opbouwden. Zonder duidelijke spelregels dacht niemand na over compatibiliteit of samenwerking. De EV-markt is inmiddels volwassen genoeg om die versnippering aan te pakken – en de energietransitie maakt het extra urgent. Want als miljoenen EV’s straks tegelijk laden, móét het systeem slimmer omgaan met stroomverbruik.
Wat hebben wij eraan?
Voor consumenten betekent dit straks laadpalen die automatisch kiezen voor het voordeligste of duurzaamste moment om te laden, die samenwerken met je zonnepanelen of thuisbatterij, en die zonder gedoe te koppelen zijn aan je energieleverancier of netbeheerder. Ook fabrikanten profiteren: ze bouwen voortaan voor één standaard in plaats van tig verschillende systemen. Voor netbeheerders ontstaat eindelijk overzicht en controle in het groeiende energieweb van EV’s, warmtepompen en batterijen.
De voorlopige specificaties zijn afgelopen week gepresenteerd tijdens het Mercury Innovation Symposium in New York. Het doel: een ecosysteem waarin alles – van laadpaal tot zonnepaneel – standaard met elkaar kan praten.
Meer nieuws over elektrisch rijden en mis niets met onze Bright-app.