©Apple

©Apple

Hoe goed doet die iPhone 16e het eigenlijk in Europa?

PRAAT MEE!

Eind februari verscheen er een nieuwe versie van de iPhone SE. Met de iPhone 16e sloeg Apple een nieuwe weg in door met een vernieuwd ontwerp, vernieuwde naam en een hoger prijskaartje te komen. Heeft het gewerkt?

Volgens cijfers, die afkomstig zijn van Counterpoint Research, wordt duidelijk dat de iPhone 16e het goed heeft gedaan in de eerste maand dat hij op de markt verscheen. In maart dit jaar stond de smartphone op een negende plek in de top 10 van best verkochte smartphones in Europa. Het toestel was goed voor 8 procent van Apple’s verkopen en 2 procent van alle verkochte smartphones in ons werelddeel. 

Hoewel dat zeker geen misselijke cijfers zijn, deden de SE-modellen uit 2022 en 2020 het een stuk beter. Deze stonden rond de tijd van lancering op de zesde en derde plek, en waren tegelijkertijd in de eerste maand verantwoordelijk voor 12 procent en 19 procent van Apple’s verkopen. 

iPhone 16e zorgt voor verwarring 

Toen de iPhone 16e werd aangekondigd was er, ook binnen onze eigen redactie, al verwarring. Door het prijskaartje van 719 euro lag hij bijzonder dicht bij de iPhone 16 en was ook de iPhone 15, door het ontwerp en het prijskaartje, een aantrekkelijke keuze. 

Sterker nog, die iPhone 15 stond in april dit jaar nog steeds in de Top 10 van Europa. Dat laat duidelijk zien dat de consument liever voor een ouder vlaggenschip gaat, dan dat het kiest voor een nieuwe middenklasser. Apple zit het succes van de iPhone 16e dus zelf een beetje in de weg. 

Daarnaast helpt het ook niet mee dat de Europese smartphonemarkt stagneert. Consumenten kunnen steeds langer met hun telefoon doen en zoeken het, gezien de hoge adviesprijzen, vaak in de markt van refurbished modellen. Op die manier worden de vlaggenschepen van de voorgaande jaren al snel goedkoper dan de huidige budgetmodellen. 

Lees meer over Apple en mis niets met de Bright-app.