©BrandSnap

Van Coca Cola naar fritz-kola: app geeft met één foto EU-alternatieven op Amerikaanse producten
Sinds de harde lijn van de Amerikaanse regering tegen onder meer Europa, zijn veel Europeanen minder happig op Amerikaanse spullen. Om te helpen bij een stukje boycot, of pro-EU-shoppen, toont de Nederlandse app BrandSnap met één foto welke producten Amerikaans zijn, en welke Europese alternatieven je hebt.
Sinds de Amerikaanse president Trump om zich heen slaat met allerlei importheffingen en dreigt de steun aan Oekraïne op te zeggen, is het Europese sentiment rond de VS gedaald. Europeanen zijn zich ineens bewust van de afhankelijkheid van Amerikaanse diensten en producten. Op tech-gebied wordt al flink gezocht naar alternatieven, maar tech kan ook daarbuiten helpen.
De app BrandSnap doet dat, als een soort Google Lens voor het land van herkomst van producten. Maak je met de app een foto van een blikje Chocomel, dan zie je dat die inderdaad in Nederland wordt gemaakt. Maar een blikje Coca Cola komt natuurlijk van een Amerikaans bedrijf. Je krijgt dan een aantal Europese alternatieven te zien, zoals het Duitse fritz-kola.
AI niet altijd raak
Het blijft wel oppassen. Er wordt gewerkt met zowel de handmatig samengestelde database van Go European met Europese producten, als met AI. En dan wordt bijvoorbeeld het sap-merk Cappy aangeraden als alternatief voor Coca Cola, terwijl dat merk al jaren eigendom is van The Coca Cola Company.
De app wordt dankzij vrijwilligers wel steeds verbeterd, met name als het gaat om producten die ook echt in jouw land te koop zijn. Bij het opstarten van de app moet je dan ook het EU-land invullen waar je op dat moment bent, zodat de aangeboden alternatieven ook daadwerkelijk beschikbaar zijn. In de Nederlandse supermarkten liggen immers andere producten dan in de Spaanse winkels. Zo kun je ook tijdens je zomervakantie doorgaan met EU-vriendelijk shoppen, al moet je dan wel even handmatig het land veranderen.
Ondanks die vrijwilligers is het gebruik van BrandSnap niet gratis: de eerste vijf scans kan je kosteloos doen, daarna betaal je 3,99 euro per maand of eenmalig 14,99 euro om onbeperkt producten te scannen. Daarvan gaat 10 procent van de opbrengst naar Go European.
De database van Go European kun je ook handmatig raadplegen. Minder handig dan de app, maar ook zo kun je achterhalen wat de herkomst van producten is. Het doel van de makers van de app is niet per se om Amerikaanse producten te boycotten, maar vooral om pro-Europees winkelen aan te sporen. Ook kan het geen kwaad om wat bewuster te zijn van welke producten waar vandaan komen.
BrandSnap is er voor Android en voor iOS.
Meer app-nieuws en mis niets met onze Bright-app.