© Loughborough University

Krankzinnig: 's werelds kleinste viool is nog dunner dan een mensenhaar
Onderzoekers van de Loughborough University in het Verenigd Koninkrijk hebben ‘s werelds kleinste viool gemaakt. Wat dat met tech te maken heeft? De viool is zo klein dat er nanotechnologie voor nodig was om hem te maken.
Het gaat overigens niet om een bespeelbare viool, maar om een ets van een viool. Aangezien die maar 35 micrometer lang is en 13 micrometer breed, zou er sowieso niemand op kunnen spelen.

Belangrijk voor technologische ontwikkeling
Dat onderzoekers de viool hebben gemaakt, is niet alleen omdat ze het leuk vonden. Om steeds snellere computers te kunnen maken, wordt de elektronica binnenin steeds kleiner gemaakt. Het is dus nodig om een methode te ontwikkelen die heel kleine dingen kan maken. Daar is de viool, die met nanolithografie gemaakt is, dus een voorbeeld van.
Het apparaat dat de wetenschappers hebben gebruikt, heeft een soort naald die wordt verhit. Vervolgens kan die naald het materiaal op een plaat wegbranden in een vooraf bedachte vorm, zoals een viool.
Kelly Morrison, professor experimentele natuurkunde, vertelde waarom het nanolithografiesysteem belangrijk is: "Zodra we begrijpen hoe materialen zich gedragen, kunnen we die kennis gaan toepassen om nieuwe technologieën te ontwikkelen, of het nu gaat om het verbeteren van de efficiëntie van computers of het vinden van nieuwe manieren om energie te winnen."
Onderzoek naar data-opslag
Nu het gelukt is om de viool te maken, gaan de onderzoekers weer verder met andere projecten, die ook mogelijk computers zullen verbeteren. Zo doen de wetenschappers onderzoek naar magnetische data-opslagmethoden en onderzoeken ze hoe ze warmte kunnen gebruiken om de opslag sneller en efficienter te maken.
Lees meer over wetenschap en lees al het tech-nieuws met de Bright-app.