©Volvo

Volvo's nieuwe autogordel is slim en beschermt elke passagier op maat
Volvo was in de jaren '60 de uitvinder van de originele autogordel. Nu hebben de Zweden het concept verbeterd, met een autogordel die dankzij sensoren actief inspeelt op verschillende crashes.
Volvo was in de jaren '60 een van de eerste automakers die het nut van een autogordel zag. Voor die tijd vlogen de mensen bij botsingen lukraak door de auto, zelfs als ze een inferieure tweepuntsgordel droegen. De innovatie van Volvo was de driepuntsgordel die we nu nog steeds in elke auto vinden, en die werkt grotendeels op dezelfde manier. Als er hard aan de gordel getrokken wordt, dan stokt die en wordt de passagier of chauffeur in de stoel gedrukt. Moderne auto's zorgen er met speciale onderdelen al wel voor dat de kracht van een plotseling stoppende auto niet volledig via de gordel op het lichaam van de passagier terechtkomt – zogenoemde load limiters.
Dat kan tegenwoordig beter dacht Volvo, dat zijn auto's natuurlijk vol met sensoren bouwt. In bestaande auto's hebben gordels drie load limiters die de krachten over het lichaam van passagiers verdelen. De nieuwe 'multi-adaptive safety belt' heeft elf van zulke load limiters, die op veel meer verschillende manieren ingesteld kunnen worden. Daardoor kan de gordel bij elke crash elk soort passagier op de beste manier beschermen.
Elke passagier zijn eigen instelling
Volvo gebruikt sensoren om de lengte, het gewicht en het lichaamstype van de mensen in de gordel te analyseren. Zo krijgt een zwaardere passagier een andere instelling, omdat een zwaarder persoon anders reageert op een autobotsing dan bijvoorbeeld een kind. Een zwaardere passagier loopt meer risico op hoofdletsel, stelt Volvo, en krijgt dus een zwaardere instelling. Maar bij diezelfde instelling van de gordel loopt een kind het risico op gebroken ribben, dus krijgt een kind automatisch een 'zachtere' instelling van de autogordel.

Een gordel vol tech.
Sensoren in de auto houden constant de snelheid, richting en zelfs de zithouding van de passagiers in de gaten. Bij een botsing worden de gordels dan op een optimale manier ingesteld, om de passagiers niet alleen in leven te houden bij een botsing, maar ook zonder kneuzingen of botbreuken.
Volgend jaar in de eerste Volvo's
Het systeem achter de gordel is gebouwd met een database van ruim 80.000 echte gevallen van auto-ongelukken, die Volvo de afgelopen vijftig jaar heeft samengesteld. Als de gordels straks in auto's zitten, wordt ook die data opgenomen. Zo kunnen de gordels naderhand zelfs software-updates krijgen, om nog veiliger te worden. De gordels werken samen met bestaande veiligheidsfuncties van Volvo, zoals de airbags, passagier-detectie en rijhulp-systemen. Zo wil Volvo het aantal verwondingen door botsingen terugdringen.
De nieuwe 'multi-adaptive safety' autogordels worden voor het eerst in de nieuwe Volvo EX60 gebouwd, de volledig elektrische opvolger van de XC60, de middelgrote SUV van het Zweedse bedrijf. De Volvo EX60 verschijnt volgend jaar voor het eerst op de markt.
Meer nieuws over elektrisch rijden en mis niets met onze Bright-app.