© ACS Central Science 2025, DOI: 10.1021/acscentsci.5c00337

3D-printen wordt makkelijker: steuntjes verdwijnen vanzelf, als sneeuw voor de zon
3D-printen is te gek, maar laten we eerlijk zijn: het is niet altijd even handig. Je hebt eindelijk dat gave object geprint, en dan begint het gepriegel om de steuntjes netjes te verwijderen zonder je werkstuk te beschadigen. Gelukkig hebben wetenschappers daar iets op gevonden. Dankzij een nieuwe techniek print je nu met één vloeistof twee materialen: het ene vormt je ontwerp, het andere verdwijnt vanzelf in een simpel badje.
Als je weleens hebt geprobeerd om iets ingewikkelds te 3D-printen dan weet je hoe frustrerend het kan zijn. Je moet vaak extra steuntjes toevoegen om te voorkomen dat je object tijdens het printen instort. En na het printen? Dan begint het echte werk: al die steuntjes er voorzichtig uit knippen zonder je creatie te vernietigen.
Maar daar komt nu verandering in. Wetenschappers van de Universiteit van Californië en het Lawrence Livermore National Laboratory hebben een speciale vloeistof bedacht die kan veranderen in twee verschillende soorten plastic, afhankelijk van welk licht erop schijnt.
De truc zit hem in de printer zelf, die twee soorten licht gebruikt: ultraviolet (UV) en gewoon zichtbaar licht. UV-licht maakt de vloeistof hard tot jouw object, terwijl het zichtbare licht de steuntjes vormt. Na het printen dompel je alles in een speciaal badje met een basische oplossing, zoals natriumhydroxide. Binnen een kwartier zijn de steuntjes weg, terwijl je creatie onaangetast blijft.
Wat kunnen we ermee maken?
De onderzoekers hebben hun techniek al getest met verschillende objecten: een bal in een kooi, een ketting, een kruis en zelfs twee ballen in een spiraalvorm. Allemaal ingewikkelde vormen die normaal gesproken een hoop handwerk zouden kosten om de steuntjes weg te halen.
Voorlopig is de techniek vooral handig voor hobbyisten. Maar in de toekomst kan deze techniek volgens de onderzoekers ook schitteren in serieuze toepassingen, zoals medische implantaten, robotgewrichten of precisie-onderdelen. Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad ACS Central Science.
Lees meer over wetenschap en mis niets met de Bright-app.