©Unsplash

©Unsplash

Zo overdreef Tesla de functies van zijn 'autopiloot'

3Reacties

In een recente uitzending van het Nederlandse onderzoeksprogramma Zembla werd onthuld hoe Tesla jarenlang onder de radar (pun intended) bleef met veiligheidsproblemen rond zijn Autopilot-systeem. Het programma bracht aan het licht dat het semi-autonome rijhulpsysteem betrokken was bij talloze incidenten, waaronder dodelijke ongevallen en dat het bedrijf onvoldoende maatregelen nam om bestuurders actief betrokken te houden tijdens het rijden.

Sinds de introductie van Autopilot heeft Tesla het systeem gepresenteerd als een geavanceerde rijhulpfunctie die het rijden veiliger zou maken. Echter, uit gegevens van de Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) blijkt dat tussen januari 2018 en augustus 2023 maar liefst 956 ongevallen plaatsvonden waarbij Autopilot actief was. Deze ongevallen resulteerden in 29 dodelijke slachtoffers en meer dan 100 gewonden. De NHTSA concludeerde dat veel van deze incidenten vermeden hadden kunnen worden als bestuurders beter hadden opgelet, aangezien het systeem niet ontworpen is voor volledig autonoom rijden .

Een van de kernproblemen die Zembla aanstipte, is de misleidende naamgeving van het systeem. Termen als “Autopilot” en “Full Self-Driving Capability” suggereren een hoger niveau van autonomie dan daadwerkelijk wordt geboden. In werkelijkheid is het systeem een niveau 2-rijhulpsysteem, wat betekent dat de bestuurder te allen tijde alert moet blijven en klaar moet zijn om in te grijpen. Desondanks hebben sommige bestuurders het systeem overschat, wat heeft geleid tot gevaarlijke situaties.

Strafrechtelijk onderzoek

Tesla’s aanpak van incidenten en communicatie over de capaciteiten van Autopilot heeft geleid tot meerdere onderzoeken door Amerikaanse autoriteiten. Zo heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar mogelijke misleiding van consumenten en aandeelhouders over de mogelijkheden van het systeem . Daarnaast heeft de NHTSA Tesla opgedragen om meer dan twee miljoen voertuigen terug te roepen voor een software-update die het toezicht op de aandacht van de bestuurder moet verbeteren .

De onthullingen van Zembla benadrukken het belang van transparantie en verantwoording in de ontwikkeling, implementatie, maar vooral de communicatie van de werking van geavanceerde rijhulpsystemen. Terwijl technologieën zoals Autopilot potentieel bijdragen aan verkeersveiligheid, is het cruciaal dat Tesla duidelijk maakt dat het systeem nog steeds blinde vlekken heeft en dat de bestuurder moet blijven opletten. Zeker omdat Tesla tegenwoordig geen radar meer gebruikt, maar alleen camera’s zijn de beperkingen bij slecht weer bijvoorbeeld groter.

De Nederlandse RDW werd door Zembla ook genoemd in de uitzending. De Dienst Wegverkeer zou de Model S destijds onterecht een typegoedkeuring hebben gegeven, en de wagen met onbetrouwbare hulprijssytemen zo op de Europese markt hebben toegelaten. De RDW kwam na de uitzending met een reactie, en stelt dat de wagens van Tesla toen en nu " aan de veiligheids- en milieueisen die in Europa gelden" voldoen.

Meer Tesla-nieuws en mis niets met onze Bright-app.