© ispace

© ispace

Japanse private maanlander stort (alweer) neer op het maanoppervlak

PRAAT MEE!

Het had een historisch moment moeten worden: de eerste Japanse commerciële maanlanding, met aan boord een mini-rover en een kunstproject in de vorm van een rood Zweeds huisje. Maar net als bij hun vorige poging, eindigde de missie van ruimtebedrijf ispace in mineur. De maanlander Resilience stortte neer tijdens de landing.

De Resilience vertrok in januari vanuit Florida voor een lange, kronkelende reis naar de maan. Na een maandenlange reis door de ruimte was het moment donderdagavond eindelijk daar: de afdaling naar het maanoppervlak. 

Maar tijdens de afdaling ging het mis. Een lasersysteem dat de hoogte moest meten, deed niet wat het moest doen. Daardoor daalde de lander veel te snel. In plaats van een zachte landing in het noordpoolgebied van de maan, stortte Resilience neer op het maanoppervlak. Het bedrijf bevestigt op sociale media dat de missie niet gelukt is. 

Toch wil CEO Takeshi Hakamada niet spreken van een mislukking. “Dit is slechts een tussenstap”, klonk het strijdvaardig tijdens een persconferentie. Het bedrijf blijft niet bij de pakken zitten en kijkt alweer vooruit: in 2027 moet een grotere lander, in samenwerking met NASA, wél veilig neerstrijken op de maan.

De race naar de ruimte gaat door

Voor ispace is dit de tweede crash op rij. In 2023 verloor het bedrijf tijdens zijn eerste poging het contact vlak voor de landing. Het verschil dit keer: de beelden en telemetrie tonen glashelder wat er misging.

Ispace is niet de enige partij die zich waagt aan maanmissies. Ook Amerikaanse bedrijven zoals Astrobotic, Blue Origin en Intuitive Machines doen mee aan deze nieuwe race naar de ruimte.

Firefly Aerospace was dit jaar zelfs de eerste die met succes een commerciële lander liet landen én operationeel hield op de maan. De missie duurde twee weken. De lander overleefde tot de batterijen op waren.

Lees meer over ruimtevaart en mis niets met de Bright-app.