© Unsplash

© Unsplash

Slechts 2 procent van deze onbenutte energiebron kan de wereld klimaatneutraal maken

2Reacties

We hebben het al die tijd fout aangepakt. Terwijl de wereld worstelt met de energietransitie, blijkt dat de oceaan ons een bijna kant-en-klare oplossing biedt. En nee, het gaat dit keer niet (enkel) over meer windmolens op zee.

Volgens een gigantische analyse van de Schotse Universiteit van Strathclyde van meer dan 3000 studies is slechts 2 procent van het onbenutte oceaanpotentieel, vooral stromingen en zonne-energie op zee, al genoeg om wereldwijd aan de klimaatdoelen van Parijs te voldoen.

De onderzoekers wijzen in hun studie vooral op plekken zoals de oostkust van Argentinië, delen van Noord-Australië en de Zee van Okhotsk als plaatsen waar veel energie uit oceaanstromingen kan worden gehaald. Daar is nauwelijks onderzoek gedaan, terwijl het energiepotentieel gigantisch is. Een tweede onbenutte energiebron is volgens de studie zonne-energie op zee. 

Potentieel is enorm

Het potentieel is duizelingwekkend, volgens de studie. Slechts 2 procent van de beschikbare energie uit stromingen en offshore zon samen is al genoeg om alle huizen in Europa van stroom te voorzien. Als we dat kleine stukje oceaan slim benutten, zou de wereld binnen 68 jaar volledig klimaatneutraal kunnen zijn.

Betekent dit dat windmolens op zee overbodig worden? Natuurlijk niet. De onderzoekers zien eerder heil in een hybride aanpak. Denk aan één platform op zee, met zonnepanelen erboven, windmolens ernaast en onderwatermolens die energie uit de stroming halen. Dat soort combinaties kan de opbrengst per vierkante meter met meer dan 200 procent verhogen. 

Technologie is er nog niet

Maar laten we eerlijk zijn: van potentieel naar praktijk is nog een grote stap. Oceaanenergie kampt met flinke uitdagingen. De zee is een bikkelharde omgeving: zout water, stormen en corrosie maken onderhoud duur en complex.

Veel van deze technologieën staan bovendien nog in de kinderschoenen. Terwijl we windmolens op zee al decennia bouwen, zijn onderwatermolens voor stromingen en drijvende zonneparken nog experimenteel. De vraag is dus of we snel genoeg kunnen schakelen om deze bronnen te benutten.

Lees meer over energie en mis niets met de Bright-app.