©Unsplash

©Unsplash

We gebruiken veel meer duurzame energie, met dank aan zeewind

1Reacties

De wind door de haren voelen op het strand is extra fijn geworden, want we blijken in Nederland aanzienlijk meer duurzame energie te halen uit zeewind. Sowieso gebruiken we inmiddels flink meer duurzame energie.

In vijf jaar tijd is het  duurzame energieverbruik van Nederland verdubbeld. Dit hebben we vooral te danken aan windenergie, schrijft Trouw. In 2024 zorgde energie uit hernieuwbare bronnen voor 19,8 procent van het totale energieverbruik in ons land. Dat komt vooral doordat er vorig jaar veel meer windmolens op zee zijn geplaatst en ingeschakeld. Daarnaast zouden biodiesel, biobenzine en biokerosine ook bijdragen aan deze verhoging van het gebruik van hernieuwbare energie.

Zonne-energie beleeft minder groei

We gebruiken in Nederland 1 procent minder energie en een vijfde van de 1807 petajoule is duurzaam. Biomassa heeft daarin het grootste aandeel, daarna volgen wind en zon. Zonne-energie is wel iets minder populair: dat steeg vorig jaar minder snel, omdat mensen minder zonnepanelen laten leggen. Ook was het in 2024 nu eenmaal minder zonnig dan in 2023. 

De helft van alle elektriciteit in Nederland komt uit duurzame energiebronnen en het leeuwendeel komt van windmolens. De helft van die molens staat op het land, de helft in zee. Van de duurzame bronnen nemen we vooral veel elektriciteit af: 60 procent wordt hierin omgezet, daarna verwarming en verkoeling (28 procent) en brandstof voor vervoer (12 procent). 

Duurzame brandstoffen

Er valt nog wel wat te winnen op het gebied van duurzame brandstoffen. Bio-energie maakt slechts 10 procent uit van het verbruik in het wegverkeer. In de luchtvaart is het nog erger: biokerosine is maar 3 procent van het totale verbruik. Algemeen genomen lopen we in Nederland op sommige gebieden nog flink achter op de rest van Europa en dat komt niet alleen doordat de zon hier minder schijnt dan in Spanje of Italië. Daarnaast helpen ook politieke keuzes niet, zoals veranderende regelingen rondom zonnepanelen. Toch is er ook genoeg om blij mee te zijn, want het gebruik van duurzame energie stijgt uiteindelijk wel enorm als je 2024 vergelijkt met 2023. 

Een grote uitdaging in ons land zijn de stroompieken die we veroorzaken, waardoor er al is gevraagd om voor 's ochtends en laat in de avond energie te gebruiken, naast rond het middaguur. Nederlanders schijnen echter vooral hun energiegebruik aan te willen passen als ze hier geld voor krijgen: voor een wekelijkse besparing van 2,50 euro wil een ruime meerderheid van de Nederlanders op andere tijden elektriciteit gebruiken.

Lees meer over groene energie en download de Bright-app.