Muhammed Zeynel Ozturk, pixabay

Muhammed Zeynel Ozturk, pixabay

Wetenschappers vinden mogelijk nieuwe manier om aardbevingen te voorspellen

PRAAT MEE!

Wetenschappers hebben een model ontwikkeld om aardbevingen in het lab na te bootsen, waarmee ze in de toekomst misschien nieuwe tools kunnen ontwikkelen om aardbevingen te voorspellen.

Ze keken in het lab naar hoe de nagebootste breuklijnen in de aardkorst langs elkaar schoven. Daarbij letten de wetenschappers op de microscopisch kleine contactpunten waar de twee oppervlakken elkaar echt aanraken. Ze maakten gebruik van transparante acrylmaterialen, waardoor de wetenschappers in realtime konden zien hoe de aardbevingsbreuken ontstonden. 

Aardbevingen voorspellen

“Door te kijken hoe het werkelijke contactoppervlak tussen breukvlakken zich ontwikkelt tijdens de aardbevingscyclus, kunnen we nu zowel de langzame opbouw van spanning in breuken als de snelle breuk die daarop volgt verklaren. In de toekomst zou dit kunnen leiden tot nieuwe benaderingen voor het monitoren en voorspellen van het ontstaan van aardbevingen in een vroeg stadium”, vertelt Sylvain Barbot, hoofdonderzoeker van het onderzoek.

Barbot en zijn collega’s analyseerden 26 verschillende gesimuleerde aardbevingen. Hun computersimulaties wisten zowel langzame als snelle aardbevingen na te bootsen, inclusief de snelheid van de breuk, de plotselinge stressvermindering en zelfs de hoeveelheid licht die tijdens een breuk door de breuklijn schijnt. 

Veel veranderingen

Tijdens de aardbevingscyclus veranderen de contactvlakken tussen de gesteenten voortdurend. Deze veranderingen beïnvloeden verschillende meetbare eigenschappen, zoals: de elektrische geleiding (hoe goed de breukzone stroom geleidt), de doorlaatbaarheid voor vloeistoffen (bijvoorbeeld grondwater) en de seismische golven. Het continu monitoren hiervan zouden nieuwe, betrouwbaardere hulpmiddelen kunnen bieden voor systemen die aardbevingen op korte termijn kunnen voorspellen

Het onderzoeksteam is van plan om de bevindingen op te schalen buiten het laboratorium. "Stel je een toekomst voor waarin we subtiele veranderingen in de breuk kunnen detecteren voordat een aardbeving plaatsvindt," aldus Barbot. "Dat is het langetermijnpotentieel van dit werk."

Meer nieuws over wetenschap? Download de Bright-app.