©Unsplash

Straatraces zorgen voor straatafsluitingen in ons land
Fast & Furious wist het heel glamoureus te maken, maar de politie is er minder blij mee: straatraces. In Rotterdam-Zuid is het Noordereiland zo populair om straatraces te houden, dat de gemeente heeft besloten om een deel van de wijk af te sluiten op vrijdag en zaterdag van 20:00 uur tot 03:00 uur.
Bewoners van de wijk hebben veel overlast van de straatraces: niet alleen door de onveilige situatie die er soms bij komt kijken, maar ook door geluidsoverlast. Hard optrekkende auto’s, knallende uitlaten en luide muziek zorgen voor veel herrie en de mensen die op de straatraces afkomen zorgen voor drukte in de wijk. De straatraces worden zowel door auto’s als motoren gereden en die worden door de gemeente vanaf nu dan ook geweerd in het wijkdeel op de straatrace-spitsmomenten op vrijdagavond en -nacht en zaterdagavond en -nacht.
Straatracen als zomerhobby
Het blijkt vooral een zomerhobby te zijn, want de afsluiting gaat nu in en duurt tot en met 31 augustus. Het gaat niet alleen om een afsluiting van straten, maar ook wordt er extra gemonitord op gedrag in het verkeer. Daarnaast houdt de gemeente in de gaten of de menigte zich niet verplaatst naar een ander deel om daar potentieel voor overlast te zorgen. Mensen die rond de Meentbrug, Kruiskade en het Hofplein wonen hebben een paar weken geleden al gezien hoe zoiets vanuit de gemeente werkt: toen werd een deel van de wijk al afgesloten.
Hoewel straatraces zeker geen specifiek Rotterdams probleem zijn, ook in Breda, Emmen en ‘s Heerenberg zijn populaire wegen te vinden voor straatraces. Ook op de IJsselmeerdijk was er altijd veel animo voor de illegale evenementen. In Rotterdam is er wel meer focus op vanuit de gemeente, politie en het Openbaar Ministerie in het kader van asociaal gedrag in het verkeer. Geluidsoverlast is een van de speerpunten en er zijn zelfs geluidsmeters te vinden op verschillende plekken in de stad.
Boetes en aanhoudingen
Straatracers kunnen worden aangehouden of boetes krijgen als hun auto’s op illegale manieren zijn opgevoerd of visueel zijn aangepast, maar ook als ze met hun vehikel te veel herrie maken. Het is ook mogelijk om opgepakt te worden wegens overtreding van het wedstrijdverbod, maar dan moet de politie dit wel overtuigend kunnen aantonen en dat is niet altijd makkelijk. Snel optrekken kan ook worden gezien als sportief rijgedrag in plaats van roekeloos rijden. Bovendien zorgen elektrische auto’s ervoor dat er nog veel sneller kan worden opgetrokken, al hebben die als voordeel dat de motor in ieder geval geen geluidsoverlast veroorzaakt.
Er kleven veel risico’s aan straatraces: in 2020 overleed er een overstekende vrouw door een straatrace in Vlissingen waarbij een man 150 kilometer per uur binnen de bebouwde kom reed, waar je 50 kilometer per uur mag. In 2024 kwam een man van 18 jaar om na een ongeval bij een straatrace toen hij met een andere motor in botsing kwam.
Lees meer over auto's en abonneer je op de Bright-nieuwsbrief.