ESA

ESA

Deze Flyeye-1-telescoop redt ons van asteroïden

PRAAT MEE!

De spectaculaire Flyeye-1 telescoop is een van de krachtigste hulpmiddelen die ons kan beschermen tegen asteroïden die de aarde zouden kunnen raken. 

Het Europees Ruimteagentschap (ESA) laat weten dat de Flyeye-1 haar eerste test heeft afgerond in Italië. Binnenkort zal deze installatie samen met drie andere soortgelijke installaties over de hele wereld samenwerken om elke nacht uitgebreide, geautomatiseerde onderzoeken van de ruimte uit te voeren om te scannen op kosmische bedreigingen.

“Hoe eerder we mogelijk gevaarlijke asteroïden opsporen, hoe meer tijd we hebben om ze te beoordelen en, indien nodig, een reactie voor te bereiden,” legt Richard Moissl uit, hoofd van ESA’s ‘Planetary Defence Office’. “De Flyeye-telescopen van ESA zullen fungeren als een vroegtijdig waarschuwingssysteem, en hun ontdekkingen zullen worden gedeeld met de wereldwijde gemeenschap voor planetaire verdediging.”

Hoe het werkt

De Flyeye-telescoop vangt licht op met een spiegel van één meter breed. Dat licht wordt verdeeld over 16 'ogen', die elk hun eigen lens en camera hebben. Die zijn zo gevoelig dat ze zelfs de allerkleinste en zwakst oplichtende objecten in de ruimte kunnen opsporen. 

Wat gebeurt er als gevaar dreigt?

Maar wat gebeurt er als ze iets opvallends opmerken? In dat geval zouden experts van ESA de waarschuwingen van de telescoop bestuderen en verifiëren of er daadwerkelijk een potentieel gevaar dreigt. Als de situatie verder onderzoek nodig heeft, stuurt de ESA zijn rapport door naar het Minor Planet Center, een wereldwijd centrum voor asteroïdegegevens. Daaropvolgend onderzoek zal leiden tot internationale noodplannen, waarbij verschillende oplossingen mogelijk zijn, zoals de asteroïde uit koers brengen met een gerichte lancering van een ruimteschip, om maar een voorbeeld te noemen.

Wil je meer weten over ruimtevaart of andere tech-onderwerpen? Download dan de Bright-app!