©Apple

©Apple

Apple onthult nieuw ontwerp voor iOS, macOS, watchOS en meer: Liquid Glass

Update: 9 juni om 20:49
1Reacties

Apple heeft zijn nieuwe ontwerptaal onthuld: Liquid Glass. Voor het eerst wordt datzelfde design gebruikt in alle besturingssystemen van Apple, die allemaal hetzelfde versienummer krijgen.

De geruchten wezen er al op: Apple heeft inderdaad een nieuw ontwerp onthuld voor al zijn besturingssystemen, van watchOS tot tvOS en natuurlijk ook iOS en macOS. Al die systemen krijgen zoals de geruchten al zeiden inderdaad hetzelfde versienummer: 26, naar het aanstaande jaar. Van iOS 18 gaan we dus meteen naar iOS 26.

Liquid Glass is de grootste vernieuwing van het ontwerp van iOS sinds iOS 7 uit 2013. Het nieuwe ontwerp is geïnspireerd door visionOS, en moet volgens Apple 'iets puur digitaals natuurlijk en levend laten voelen'. Apple heeft de 'optische kwaliteiten van glas' als basis genomen. Knoppen en balken zweven als stukken vloeibaar glas boven de rest van de app. Apple neemt afstand van inmiddels achterhaalde ontwerpen die zijn gemaakt voor vierkante schermen: de 'glazen' knoppen van Liquid Glass passen volgens Apple beter bij de afgeronde schermhoeken van de meeste Apple-apparaten.

Liquid Glass past zich aan op licht en donker, en ook de app-iconen zijn vernieuwd. Die bestaan nu uit meerdere lagen glas, die ogenschijnlijk diepte hebben. Naast lichte en donkere app-iconen, is er nu ook een nieuwe, totaal transparante optie zonder kleur. En alles dat onder de knoppen licht, is halftransparant door de knoppen heen te zien. Knoppen gaan tijdens het scrollen automatisch aan de kant, of tijdens het bellen via FaceTime.

© Apple

Apps opnieuw ontworpen

Apple heeft een paar van zijn belangrijkste apps opnieuw ontworpen. Zo heeft de Telefoon-app een nieuw uiterlijk, waarbij recente gesprekken en favoriete contactpersonen op één scherm worden getoond. En ook het rinkel-scherm is slimmer geworden: als iemand met een onbekend nummer belt, wordt diegene eerst gevraagd waar 'ie voor belt. Dan komt die reden in beeld, en pas dan zal de iPhone rinkelen en je storen.

Ook herkent de iPhone voortaan automatisch pauze-muziek als je in de wacht staat. Je kan je iPhone dan wegleggen: die zal rinkelen of trillen wanneer er weer echt iemand aan de telefoon komt.

© Apple

Nieuw in de Berichten-app is de mogelijkheid om achtergronden toe te voegen aan chats, om ze net als in bijvoorbeeld WhatsApp beter van elkaar te onderscheiden. Nieuw is ook de mogelijkheid om in groep-chats een poll toe te voegen. Zo kunnen mensen stemmen over waar ze vanavond bijvoorbeeld het liefste naar de kroeg willen. Ook krijgen groep-chats nu een typ-indicator, net zoals in één-op-één-berichten.

Bovendien krijgt de Berichten-app nu een filter-knop, zodat berichten van onbekenden niet tussen de berichten van je vrienden en familie komen te staan. Wel wordt er rekening gehouden met belangrijke berichten, zoals twee-factor-codes.

Slimme functies

De iPhone krijgt ook een automatische vertaal-functie voor telefoongesprekken. Het is dan mogelijk om in FaceTime live ondertiteling te krijgen van iemand die een andere taal spreekt. Bij telefoongesprekken kan dat in de vorm van gesproken vertalingen nadat iemand iets heeft uitgesproken. Dat werkt via Apple Intelligence, dat volgens Apple later dit jaar ook Nederlands zal spreken. Het is nog niet bekend of die functie ook in het Nederlands zal werken.

Apple brengt die live vertaling ook naar teksten in Apple Music. Er zijn ook zogenoemde time-stretching en beat-matching functies in een nieuwe tool genaamd AutoMix voor als je een naadloze verbinding van muziek wilt. Ook heeft de muziekbibliotheek van Apple Music straks "music pins", waarbij je je favoriete artiest, album of afspeellijst bovenaan de lijst kunt plaatsen. Vergelijkbaar met vastgezette berichten en contacten.

© Apple

In Kaarten kan de iPhone straks je voorkeursroutes leren - dingen waarbij je routinematig meerdere stops hebt. Stel je voor dat je je kinderen afzet, koffie gaat halen en dan aan het werk gaat. Kaarten krijgt ook een functie die de plaatsen die je bezoekt bijhoudt, een beetje zoals de ietwat controversiële functie Locatiegeschiedenis van Google. Bij Apple moet je de functie zelf aanzetten, en het bedrijf zegt dat het allemaal end-to-end versleuteld is en dat Apple de gegevens niet kan zien.

Nieuwe Games-app

De App Store krijgt er een broertje bij: de nieuwe Games-app. Volgens Apple dé bestemming voor alle games en multiplayer. Daarmee lijkt de app Game Center te vervangen, maar ook toegang te bieden tot alle games, zowel in Apple Arcade als alle andere games die in de App Store beschikbaar zijn.

© Apple

Circle to Search-achtige functie

Apple-functie Visual Intelligence wordt uitgebreid tot een soort circle to search-functie. Voorheen was het al mogelijk om à la Google Lens een foto van iets te maken, en daar naar te laten zoeken. In iOS 26 kan dat ook met screenshots: een nieuwe knop laat Visual Intelligence los op wat er te zien is, en dat kan dan via Google worden gezocht. Informatie kan bijvoorbeeld in je agenda worden gezet. En er is zelfs een koppeling met ChatGPT, zodat je die chatbot kan vragen naar wat er op je scherm te zien is.

© Apple

Meer WWDC en mis niets met onze Bright-app.