18-jarige student ontwikkelt bh die borstkanker detecteert

18-jarige student ontwikkelt bh die borstkanker detecteert

03-05-2017 07:51 Laatste update: 26-04-2018 21:18

De bh is voorzien van zo'n 200 biosensoren en werkt met een app.

De Mexicaanse Julian Rios Cantu ontwierp de bh samen met drie vrienden. Hij kwam op het idee nadat zijn moeder lange tijd tegen borstkanker streed, iets wat resulteerde in het afzetten van beide borsten. De bh heet EVA en is speciaal gemaakt voor vrouwen met een genetische aanleg voor kanker.

EVA is voorzien van ongeveer 200 biosensoren. Die meten de oppervlakte van de borsten en kunnen monitoren of er veranderingen optreden in temperatuur, vorm en gewicht. Volgens Rios Cantu zijn de biosensoren geschikt om verschillen in specifieke zones te registreren. In sommige gevallen kan hitte wijzen op een verhoogde bloedstroom, wat een indicatie kan zijn dat de aderen zich voeden aan een tumor.

Niet meer dan een uur per week

Met de bh kan alles in de borst gemeten worden. De informatie gaat vervolgens naar een app of computer. In een interview met El Universal legt de student uit waarom een bh geschikt is voor deze metingen. "De borsten nemen dan dezelfde positie aan", zegt hij. "De bh hoeft niet meer dan een uur per week gedragen te worden."

Het project van Julian Rios Cantu viel in de smaak bij de Global Student Entrepreneur Awards. Daar versloeg hij 13 andere student-ondernemers van over de hele wereld, waarna hij een geldprijs van 20.000 dollar voor zijn idee ontving. Waarschijnlijk gaat dat bedrag naar verder onderzoek voor de ontwikkeling van de bh, die (nog) niet te koop is.