Aandeel Nintendo daalt na matige ontvangst Super Mario Run

Aandeel Nintendo daalt na matige ontvangst Super Mario Run

19-12-2016 11:56 Laatste update: 27-04-2018 00:55

Sinds Mario Run in de App Store staat, is de waarde van een Nintendo-aandeel met 11 procent gedaald.

De waarde van Nintendo's aandelen zakten vrijwel direct nadat Super Mario Run vorige week in de App Store verscheen. De daling wordt maandagochtend doorgezet, schrijft onder meer CNN. In het weekend waren er echter enorm veel mensen die een tientje betaalden voor alle levels en functies in de app. Omdat miljoenen mensen dat deden, werd Super Mario Run de app die in elf landen het meeste geld verdiende, meldt analysebureau App Annie.

Op de eerste dag werd Super Mario Run al 2,85 miljoen keer gedownload, bleek vorige week. Hoeveel mensen daarvan hebben betaald voor de volledige versie is onduidelijk. Wel verbrak de besnorde loodgieter van Nintendo daarmee het record van Pokémon Go, dat op de eerste dag 900.000 keer werd gedownload.

Matige recensies

Super Mario Run mag rekenen op een enorme hoeveelheid kritiek. In de App Store blijft de game op een score van 2,5 sterren hangen (van maximaal vijf sterren) na ruim drieduizend reviews. Ook in de Amerikaanse App Store staat die score, na 50.000 recensies. Volgens analisten is dat een teleurstelling, omdat investeerders een enorme hit van Mario Run verwachten. Ook het verdienmodel wordt betreurd, omdat het spel daardoor op de lange termijn minder zou gaan opleveren. Met in-app aankopen blijven spelers geld uitgeven.

Super Mario Run kost echter eenmalig tien euro om alles te ontgrendelen. In vergelijking met andere spellen in de App Store is dat misschien fors, maar na die ene keer heb je toegang tot alles wat het spel je biedt. Toch zijn veel gebruikers niet blij. Een kijkje in de recensies toont dat mensen hun portemonnee niet graag trekken voor Mario.

'Geen leven'

"Leuk spel", schrijft iemand die twee sterren achterlaat. "Maar je wordt geforceerd om 9,99 euro te betalen om verder te kunnen..." Een ander merkt op dat de makers het spel gratis moeten maken, 'anders hebben ze echt geen leven'. Een ander schrijft: "9,99 euro voor zes levels van maximaal 5 minuten serieus?!?!" 

In werkelijkheid zijn het zes werelden met ieder vijf levels. Per level zijn ook nog eens drie verschillende moeilijkheidsgraden. De speler verzamelt eerst roze muntjes (makkelijk), daarna de paarse muntjes (gemiddeld) en tot slot nog eens de zwarte munten (moeilijk). Daar ben je wel even mee bezig. Naast dit avontuur is er ook nog een race-optie waarin je het opneemt tegen andere spelers, waarmee het spelplezier eveneens wordt gerekt.