Aantal Nederlandse cryptobeleggers stijgt explosief

Aantal Nederlandse cryptobeleggers stijgt explosief

08-02-2018 12:13 Laatste update: 26-04-2018 14:04

Zo'n 580.000 Nederlanders bezitten cryptomunten als bitcoin en ethereum. Het aantal beleggers is in een half jaar tijd meer dan verdrievoudigd.

Het is gigantisch hard gegaan de afgelopen maanden. Waar in augustus 2017, een half jaar geleden, er nog 135.000 huishoudens waren die cryptomunten in bezit hadden, zijn het er nu al 490.000. Daar komt bij dat sommige huishoudens meerdere cryptobeleggers tellen. Het totaal aantal beleggers komt daarom uit op 580.000, blijkt uit onderzoek van Kantar TNS.

Kopen, net als je vrienden

"Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zoiets heb meegemaakt", zegt onderzoeker Reg van Steen. "Dat een markt zich in een aantal maanden tijd meer dan verdrievoudigt." Het lijkt erop dat veel Nederlanders zagen dat de koers hard steeg en rond de top van de markt coins zijn gaan kopen. "Dat noemen ze ook wel band-wagon effect", zegt Van Steen. 

"Je vrienden en buren doen het, dus jij gaat ook instappen. Door sociale media gaat het bij cryptomunten ook sneller dan je zag bij de opkomst van het klassieke beleggen."

Rustig beginnen

Nederlanders lijken wel rustig te willen beginnen. 76 procent investeerde minder dan 1000 euro in cryptomunten. En minder dan 1 procent koos voor een instapbedrag dat hoger was dan 10.000 euro. Er gaat dan ook maar een fractie van het totale gespaarde en belegde vermogen van huishoudens naar cryptovaluta: slechts 0,1 procent. De inleg wordt wel steeds groter, merkt Van Steen op.

Beleggers lijken ook hun aandacht te verleggen. Bitcoin is nog altijd veel aanwezig in de portefeuilles, maar er komen steeds meer andere munten bij, zoals ether, litecoin en bitcoin cash. Een gemiddelde belegger heeft nu 2 verschillende munten in zijn portefeuille, dat waren er in augustus nog 1,4. De interesse voor cryptomunt gulden nam iets af: 3 procent van de Nederlandse beleggers heeft die in zijn wallet, vergeleken met 4 procent in augustus vorig jaar. Sommige beleggers houden van (nog meer) risico: 11 procent deed mee aan een ICO, een cryptobeursgang.

Democratisering van beleggen

De cryptobelegger blijkt een heel ander type dan de man die belegt in beursfondsen Shell of Philips, vertelt Van Steen. "De gemiddelde klassieke belegger is vaak een oudere man, hogeropgeleid en vermogend. Dat zie je niet bij cryptomuntbeleggers. Die zijn jonger, nog iets hoger opgeleid en er zitten meer vrouwen bij. Je zou bijna kunnen zeggen dat het een democratisering van beleggen is."

De gemiddelde coinbelegger is 38 jaar oud, een stuk jonger dan de 51 jaar van de klassieke belegger. Van Steen denkt dat jongeren meer aangetrokken worden door cryptovaluta omdat de drempel om in te stappen bij coins lager lijkt. 

Kwart staat op winst

Wordt er ook nog een beetje winst gemaakt? Dat valt nog vies tegen. Volgens een globale berekening van Kantar staat ongeveer een kwart van de beleggers op winst. Dat was in augustus vorig jaar nog 49 procent. Maar of daarmee ook de overige 75 procent verlies heeft gemaakt, is niet met 100 procent zekerheid te zeggen.

Dat zit zo. Kantar vroeg de enquêtedeelnemers in januari hoeveel ze ooit in totaal, in euro’s, hebben geïnvesteerd in cryptovaluta. Ze moesten daarbij kiezen uit bedragcategorieën: minder dan 100 euro, 100 tot 500 euro, 500 tot 1000 euro, 1000 tot 2500 euro, etc.

Koers hard onderuit  

De volgende vraag was wat de waarde van de valuta in hun bezit - op het moment van invullen - was. Sinds januari is de koers hard onderuit gegaan. Daarom heeft Kantar ook nog gekeken naar de marktkapitalisatie van cryptovaluta op de website coinmarketcap.com op 6 februari. Dit verschil, ongeveer een halvering, is ook nog meegenomen.

Vervolgens is gekeken in welke categorie de coinbeleggers nu vallen. Alleen wie een stapje omhoog is gegaan in de bedragcategorieën wordt door Kantar gerekend tot de winstmakers.

En dat maakt het gelijk moeilijk om een exact percentage te geven van het aantal verliezers. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een coinbelegger tussentijds een deel van zijn cryptovaluta heeft gecasht; niet onwaarschijnlijk, bij een koers van 20.000 dollar. Omdat Kantar alleen heeft gevraagd naar de waarde van de cryptomunten 'in bezit', wordt die winst niet meegerekend. 

Daarnaast zou je jezelf kunnen voorstellen dat iemand van 300 wel 400 euro heeft gemaakt, en dus 100 euro winst heeft gemaakt, maar geen bedragcategorie omhoog is gegaan. Dan valt hij volgens Kantar niet onder de winstmakers, maar heeft hij – feitelijk – wel winst gemaakt. Wat ook het geval kan zijn bij 100 euro verlies. Dit soort voorbeelden zijn niet onwaarschijnlijk, aangezien de meeste cryptobeleggers minder dan 1000 euro hebben belegd.

Uitvoerig onderzoek

Hoeveel mensen daadwerkelijk op verlies staan is daarmee lastig te zeggen. Maar aangezien er aanzienlijk veel mensen tussen eind 2017 en nu zijn ingestapt en de koers in de tussentijd hard is ingestort, zijn flinke verliezen wel aannemelijk. 

Het onderzoek van Kantar TNS was behoorlijk uitvoerig. Het bureau deed onderzoek onder 44.494 huishoudens. Een half jaar geleden publiceerde Kantar ook al een onderzoek over het aantal Nederlanders met cryptovaluta. Toen was het aantal cryptobeleggers in negen maanden tijd verdubbeld. 

Meer over cryptomunten:

Zo sla je bitcoins en andere cryptomunten veilig op

Dit zijn de 12 beste cryptomunten van 2018

9 belangrijke vragen over bitcoin en altcoins