Aap krijgt geen auteursrecht op beroemde selfie

Aap krijgt geen auteursrecht op beroemde selfie

07-01-2016 09:16 Laatste update: 27-04-2018 10:12

Aap Naruto heeft niet het auteursrecht op de beroemde selfie die hij zelf nam, bepaalt een rechter in San Francisco.

Dierenrechtenactivisten hadden geëist dat alle opbrengsten van de selfie ten goede zouden moeten komen van het dier. Maar de rechter vindt dat een aap geen auteursrecht kan bezitten. Volgens de rechter is uit de huidige auteurswet niet op te maken dat de bescherming van de rechten ook voor dieren zouden moeten gelden.  

Fotograaf David Slater, met wiens toestel de 6-jarige makaak in 2011 op het eiland Sulawesi de selfie nam, vindt dat de rechten bij hem liggen. En dus ook de opbrengsten. Hij stelde dat de foto met zijn spullen werd genomen en dat daarom de rechten van de foto bij hem liggen.

Zelf op de knop drukken

Slater reisde in 2011 naar Indonesië en fotografeerde onder meer een groep zwarte makaken. Hij had een opstelling gemaakt waarmee de dieren zelf foto's konden maken door op een knop te drukken. Uiteraard drukten de makaken veelvuldig af en ze maakten - naast heel veel slechte foto's - ook een reeks briljante selfies.

Die foto's gingen de wereld over, maar nu Wikipedia hem gebruikt en ook nog gratis ter beschikking stelt, wil de fotograaf betaald worden voor zijn werk. "De aap duwde op de knop, maar ik deed al het werk", zei Slater. "De reis kostte me 2000 pond en de apparatuur die ik bij me had, kost 5000 pond."