Accounts Nederlandse politici makkelijk te hacken

Accounts Nederlandse politici makkelijk te hacken

12-01-2017 16:01 Laatste update: 27-04-2018 00:24

RTL Nieuws wist met weinig werk accounts van Tweede Kamerleden binnen te dringen. Een team experts gaat politici helpen met de beveiliging.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij en vooraanstaand Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) behoren tot de politici van wie RTL Nieuws in hun sociale media-profielen als Twitter en LinkedIn binnen konden komen. Bij anderen lukte het om in hun Facebook-account te komen. 

Beide politici zijn ook belangrijke doelwitten voor buitenlandse hackers. Van der Staaij is lid van de zogeheten 'Commissie Stiekem', waar staatsgeheimen worden gedeeld; Omtzigt is met zijn rol in het MH17-dossier en in de Raad van Europa een mogelijk hackdoelwit voor Rusland.

Inloggevens op straat

De inloggegevens van veel Nederlandse politici zijn met wat zoekwerk op het internet te vinden. Deze informatie is afkomstig uit verschillende grote datalekken, zoals die bij LinkedIn, Dropbox en Adobe. Het gaat dan om mailadressen en versleutelde wachtwoorden. Als een wachtwoord uit weinig karakters en bekende woorden bestaat, kunnen ze gemakkelijk worden ontcijferd. Dit heeft RTL Nieuws bij Van der Staaij en Omtzigt gedaan. Zij gebruikten hun oude en zwakke wachtwoord ook voor verschillende sociale media-profielen.

Hulpteam

Kamervoorzitter Khadija Arib stelt per direct een team van deskundigen in om Kamerleden te ondersteunen en adviseren bij het beveiligen van hun socialmedia-accounts. Dat team gaat Kamerleden adviseren en ondersteunen bij het beter beveiligen van hun socialmedia-accounts, zoals Twitter en Facebook.

Beveiliging politici belangrijk

De internetbeveiliging van politici is een belangrijk en actueel onderwerp. Door de sociale media-profielen van politici binnen te dringen, kunnen kwaadwillenden onder andere meelezen met privécommunicatie, zich voordoen als de betreffende politicus of via deze accounts ​virussen of desinformatie verspreiden naar andere doelwitten.

Met de vermeende Russische hack bij de Democratische partij in de VS, en de verkiezingen in Nederland in het vooruitzicht, staat de dreiging van hacks hoog op de agenda. Eerder zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken dat de Nederlandse regering 'zeer alert' is op hackgedrag van Rusland.