ACM niet in hoger beroep over netneutraliteit

ACM niet in hoger beroep over netneutraliteit

23-05-2017 14:21 Laatste update: 26-04-2018 20:47

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter, die de Nederlandse netneutraliteit ongeldig verklaarde.

Dat meldt de ACM op zijn website. De rechter verklaarde de Nederlandse netneutraliteitwet in april ongeldig, omdat Nederland niet op eigen houtje af had mogen wijken van de Europese verordening.

In de Nederlandse netneutaliteitswet staat duidelijk dat het zogeheten zerorating, waarbij diensten worden voorgetrokken op het internet, niet is toegestaan. In de Europese verordening is dat in sommige gevallen wel toegestaan, bijvoorbeeld om de kwaliteit van het mobiele netwerk te garanderen.

"Wij hebben de zaak opgepakt om duidelijkheid te krijgen of deze Nederlandse wet kan bestaan naast de Europese verordening", zegt Henk Don, bestuurslid van de ACM. "Die duidelijkheid is er nu. We leggen ons neer bij de uitspraak van de rechter."

Datavrije muziek

De rechter deed de uitspraak in de zaak tussen de ACM en T-Mobile. De toezichthouder was van mening dat de dienst Datavrije Muziek, waarmee T-Mobile-klanten muziek kunnen streamen zonder dat het van hun databundel af gaat, in strijd was met de Nederlandse netneutraliteit. De ACM is vorige week een nieuw onderzoek naar Datavrije Muziek gestart. De toezichthouder gaat de dienst toetsen aan de hand van Europese regelgeving. Het is nog onduidelijk wanneer de resultaten van het onderzoek worden verwacht.