Adblock-oorlog: Facebook was (weer even) ad-vrij

Adblock-oorlog: Facebook was (weer even) ad-vrij

12-08-2016 11:42 Laatste update: 27-04-2018 04:01

Het kat-en-muis-spel is definitief aan: Facebook zegt de omzeiling van AdBlock Plus uit te hebben geschakeld.

Ze hadden maar twee dagen nodig, zegt de baas van AdBlock Plus trots in een blogpost, om de Facebook-adblockerblocker uit te schakelen. Allemaal leuk en aardig, maar Facebook had maar een paar uur nodig om deze omzeiling weer uit te schakelen, zo meldt TechCrunch. Nog vandaag wordt de nieuwe Facebook-code uitgerold en worden weer de adblokkers uitgeschakeld.

Dan is het weer afwachten wat Adblock Plus gaat doen: het zal nog wel een tijdje op en neer gaan. Wel lijkt Facebook in het voordeel, omdat het meer (veel) middelen en (veel) meer personeel heeft. Ook hoeven desktop-gebruikers Facebook niet te updaten, terwijl dat bij Adblock Plus wel vereist is.

‘Meer dan advertenties’

Volgens Facebook haalt AdBlock Plus niet alleen advertenties van de pagina, maar ook berichten van vrienden. “Dit doet afbreuk aan de ervaring van mensen op Facebook en we werken eraan om dit aan te pakken," laat een woordvoerder van Facebook aan Bright weten. Dit 'aanpakken' zou inmiddels dus gelukt zijn. "Ad blockers zijn weinig verfijnde instrumenten. Wij richten ons liever op het maken van tools waarmee we mensen zelf meer controle kunnen geven zoals Ad Preferences.”

Mini-geschiedenis

Facebook kondigde dinsdag aan dat het voortaan de advertentieblokkers uit zou schakelen voor mensen die op de pc van het platform gebruik maakten. Voor mobiele gebruikers was dit al zo.

Dat deed het niet vanwege die 1 miljard omzet die het er elk kwartaal op draait, maar ‘omdat wij oprecht geloven dat dit de manier is waarop we Facebook moeten afleveren’, aldus chef advertenties Andrew Bosworth.

AdBlock Plus, de bekendste adblokker, noemde de actie ‘anti-gebruiker’ en vond dat Facebook hiermee ‘een donker pad inslaat’.

Vorig jaar op Bright.nl: AdBlock Plus is de maffia van het internet (commentaar)