'Adblocker op 1 op de 5 smartphones'

'Adblocker op 1 op de 5 smartphones'

01-06-2016 12:01 Laatste update: 27-04-2018 06:05

Volgens onderzoek draait inmiddels op 21 procent van alle smartphones software die reclame blokkeert. Vooral in wat armere landen zijn adblockers populair.

Het klinkt als bizar veel, maar volgens PageFair en het mobiele-databedrijf Priori Data gebruiken inmiddels 419 miljoen mensen wereldwijd een adblocker op hun smartphone. Dat het mobiele gebruik van adblockers zo’n hoge vlucht heeft genomen is volgens de bedrijven met name te danken aan browsers waar de adblock-functionaliteit standaard zit ingebakken (408 miljoen gebruikers).

Losse adblockers zijn aanmerkelijk minder populair. Zo zijn er tot nu toe pas 4,5 miljoen downloads geweest van iOS-adblockers, stelt PageFair. Ter vergelijking: vorig jaar becijferde PageFair dat er voor de desktop 198 miljoen adblockers in gebruik waren.

Het blokkeren van mobiele reclame is vooral populair in opkomende markten. Zo maakt in Azië maar liefst 36 procent van de smartphone-bezitters gebruik van adblockers. Zo is in die regio UC Browser erg geliefd. In het westen slaan mobiele browsers die standaard reclame blokkeren, aanmerkelijk minder aan. In Europa en Noord-Amerika gebruiken in totaal 14 miljoen mensen dergelijke browsers.