AI moet Google 15 procent besparing in datacenters opleveren

AI moet Google 15 procent besparing in datacenters opleveren

21-07-2016 10:11 Laatste update: 27-04-2018 04:32

Google wil voor het eind van het jaar in al zijn datacenters slimme software hebben draaien die het stroomgebruik terugdringt.

De software met kunstmatige intelligentie van het Britse AI-bedrijf DeepMind, dat Google in 2014 overnam, is de afgelopen maanden al in enkele datacenters in gebruik genomen. Volgens DeepMind-oprichter Mustafa Suleyman zal de software nog voor het eind van dit jaar in alle datacenters worden toegepast. "Dat zal leiden tot een jaarlijkse energiebesparing van 15 procent voor de datacenters", verklaart hij tegenover Business Insider.

Google heeft zestien enorme datacenters: negen in de Verenigde Staten, vijf in Europa en twee in Azië. Om het energieverbruik van met name de koelingsystemen terug te dringen analyseerde DeepMind gegevens over onder meer temperatuur, serverbelasting en de snelheid van de ventilators van vijf jaar. Een zelflerende algoritme bepaalt nu op basis van deze informatie wat de beste momenten zijn om de ventilators te laten draaien.

Datacenters zijn grote energieslurpers. Alle datacenters wereldwijd worden nu verantwoordelijk gehouden voor 2 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. Suleyman: "Alles wat we kunnen doen om het energieverbruik terug te dringen is fantastisch voor de planeet en uiteindelijk ook bijzonder significant voor onze bottom line."