Airbar maakt van elk laptopscherm een touchscreen

Airbar maakt van elk laptopscherm een touchscreen

24-12-2015 08:26 Laatste update: 27-04-2018 10:12

Een speciale balk onder je beeldscherm maakt een regulier display ineens aanraakgevoelig.

Een balk met sensoren die je aansluit op de usb-poort van je laptop, moet van elk regulier scherm een touchscreen maken. De AirBar wordt gemaakt door het bedrijf Neonode, dat zich focust op MultiSensing touch-technologie. In januari wordt het apparaatje gepresenteerd tijdens technologiebeurs CES in Las Vegas.

Net als een touchscreen

De AirBar moet met een magneet aan de onderkant van een laptopscherm. Als hij wordt aangesloten, projecteert hij een licht op het scherm dat niet met het blote oog waarneembaar is. Raak je het scherm vervolgens met je vinger aan, dan registreert de balk waar het licht wordt onderbroken en zet hij de aanraking om in de bedoelde actie. Dat werkt volgens de makers niet alleen met tikken, maar ook met swipen, zoomen en scrollen.

De balk moet direct na aansluiting werken met Windows of Chrome OS. Voor de Mac is er geen officiële ondersteuning, dus daarop zijn de mogelijkheden 'begrensd'. Volgend jaar komt het apparaatje uit, in de eerste helft van 2016. Een AirBar voor een 15,6-inch scherm is nu te pre-orderen voor 49 dollar.