Airbnb neemt maatregelen om discriminatie tegen te gaan

Airbnb neemt maatregelen om discriminatie tegen te gaan

08-09-2016 21:17 Laatste update: 27-04-2018 03:30

Huizenverhuursite Airbnb neemt enkele maatregelen die discriminatie van huurders tegen moeten gaan.

Airbnb-oprichter Brian Chesky schrijft dat het hem spijt dat het bedrijf pas zo laat met oplossingen komt. "Vooroordelen en discriminatie hebben geen plek op Airbnb, en we hebben er een zerotolerancebeleid voor." Hij reageert op verhalen van gebruikers die al een tijd de ronde doen.

Airbnb-gasten laten weten dat ze keer op keer geweigerd worden voor een huis, dat hun boekingen geannuleerd worden met vage redenen en dat ze last hebben van argwanende buren. Honderden Twitter-gebruikers deelden al via de hashtag #Airbnbwhileblack hun ervaringen. Een onderzoek van Harvard Business School liet al zien dat Airbnb-gebruikers met Afrikaans-klinkende namen 16 procent minder kans hadden om een boeking voor elkaar te krijgen op het platform.

Airbnb zoekt slaapplek voor gedupeerden

Het nieuwe beleid, dat 'Open Doors' heet, garandeert dat gasten die te maken krijgen met discriminatie, hulp krijgen van Airbnb om wel een slaapplek te vinden. Word je nadelig behandeld, dan kun je 24/7 support krijgen van een medewerker die je helpt zoeken naar een verhuurder waar je wel welkom bent. Lukt dat niet in een andere Airbnb, dan zou dat ook een hotel kunnen zijn. Al zegt een woordvoerder dat die optie alleen wordt ingezet 'in hele zeldzame gevallen'.

Iedereen die Airbnb gebruikt, gaat binnenkort veranderingen zien op het platform. Zo moeten alle gebruikers vanaf november de voorwaarden van het Airbnb Community Compact accepteren, waarin staat wanneer verhuurders wel en niet een gast mogen weigeren.

Foto's kleiner op profiel

Daarnaast zullen gebruikersprofielen er iets anders uit gaan zien: foto's worden minder prominent getoond en andere informatie, zoals reviews van eerdere verblijven, wordt juist groter naar voren gebracht. Ook werkt het bedrijf aan het aanbieden van meer direct te reserveren huizen, die je als gebruiker meteen kunt boeken, zonder dat de host je boeking eerst nog moet goedkeuren.