Airbnb pakt huiseigenaren aan die meer dan één woning aanbieden

Airbnb pakt huiseigenaren aan die meer dan één woning aanbieden

20-10-2016 14:06 Laatste update: 27-04-2018 02:28

Huizen opkopen om die woningen vervolgens massaal via Airbnb aan te bieden is er straks niet meer bij. In San Francisco en New York dan.

Airbnb wordt langzaam zenuwachtig van politici die ageren tegen de vakantieverhuursite. Om te voorkomen dat de gemeenten maatregelen nemen, komt Airbnb daarom zelf in actie. Per 1 november mogen huiseigenaren in San Francisco en in de staat New York maximaal één woning aanbieden via de site, meldt Engadget. New Yorkse huisjesmelker die drie keer in de fout gaan, worden bovendien permanent van de site verbannen.

In New York ligt wetgeving klaar die de short-stay-verhuur van complete appartementen verbiedt. Huiseigenaren die het verbod overtreden, kunnen boetes krijgen die kunnen oplopen tot 7500 dollar bij de derde overtreding.

De kritiek op Airbnb is het afgelopen jaar flink toegenomen. Hoteleigenaars klagen over oneerlijke concurrentie terwijl veel bewoners van populaire vakantiebestemmingen klagen over de overlast van vakantievierders.

Hogere huizenprijzen

Ook menen sommige economen dat Airbnb de huizenprijzen en huren opdrijft. “Huizenkopers die uitgaan van structurele Airbnb-inkomsten zouden de lasten kunnen betalen van een extra hypotheek van bijna 100 duizend euro”, becijferde ING bijvoorbeeld eerder dit jaar.

Vooralsnog gelden de nieuwe regels alleen voor New York en San Francisco, maar het ligt voor de hand dat nu ook andere plaatsen waar veel geklaagd wordt over Airbnb, de druk op de huizendeelsite zullen opvoeren.