AIVD-baas: meer terroristen oppakken door aftapwet

AIVD-baas: meer terroristen oppakken door aftapwet

12-07-2017 13:59 Laatste update: 26-04-2018 19:45

De AIVD mag op grote schaal internet gaan aftappen. "Ik ben ervan overtuigd dat we meer terroristen gaan oppakken met deze nieuwe wet", zegt AIVD-baas Rob Bertholee.

De Eerste Kamer nam dinsdagavond een omstreden wet aan waarmee de geheime diensten op grote schaal internet mogen aftappen. De verzamelde gegevens, zoals mails, appjes en bezochte websites, mogen drie jaar worden bewaard, ook als ze niet relevant zijn voor het onderzoek.

AIVD-baas Rob Bertholee is 'heel blij' dat de nieuwe wet is aangenomen. "Heimelijke politieke beïnvloeding, spionage en terrorisme komen allemaal samen in cyberspace." Volgens hem geeft de aftapwet de AIVD ook de mogelijkheden om alle data die daarmee gepaard gaat te onderzoeken.

Door de internetkabel af te tappen wil de AIVD 'patronen en netwerken' zichtbaar maken. "We zijn vooral op zoek naar de mensen die we nog niet kennen", zegt Bertholee tegen RTL Nieuws. "Dan gaat het ook om de lone wolf die de auto of een mes pakt. Deze wet helpt ons hen te zoeken."

Privacy

Vanuit de maatschappij is veel kritiek op de aftapwet, omdat er een te grote inbreuk op de privacy van Nederlandse burgers zou worden gemaakt. Daar is Bertholee het niet mee eens: soms moet er inbreuk op de privacy van mensen worden gemaakt om de veiligheid van Nederlanders te garanderen.

"Ik vergelijk de situatie met een huis waar terroristische activiteiten plaatsvinden", vertelt Bertholee. "Dan zetten we ook een observatiepost op aan de andere kant van de straat. Iedereen die in de straat loopt wordt opgemerkt, maar we doen daar verder niets mee. Dat is met de nieuwe wet net zo."

Lees ook: Rechtszaak tegen omstreden aftapwet