'AIVD had bewijs Russische inmenging verkiezing VS'

'AIVD had bewijs Russische inmenging verkiezing VS'

25-01-2018 22:39 Laatste update: 26-04-2018 14:04

Hackers van de AIVD leverden cruciaal bewijsmateriaal voor de bemoeienis van Rusland met de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Dat gebeurde doordat ze ongemerkt konden meekijken met een Russische hackgroep. De Russische hackers, bekend onder de naam Cozy Bear, bestookten het bestuur van de Amerikaanse Democratische partij, schrijft de Volkskrant. De agenten van de AIVD zagen hoe de Russen de systemen binnendrongen en gevoelige informatie downloadden. Dat zou ook zijn gebeurd bij het Witte Huis en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Maanden

In de periode die volgde, trok de AIVD verschillende keren aan de bel bij de Amerikaanse diensten. Maar er gingen maanden overheen voordat die zich realiseerden dat de Russen zich daadwerkelijk met de Amerikaanse presidentsverkiezingen bemoeiden. Na de spannende ontknoping van de verkiezingen kwam die wetenschap keihard aan. In de Verenigde Staten werd vorig jaar speciaal aanklager Robert Mueller aangesteld, voormalig FBI-directeur, die een groot onderzoek begon naar de affaire. De uit Nederland afkomstige informatie is daarin essentieel.

Onder Muellers leiding zijn intussen tal van mogelijke betrokkenen verhoord, onder wie politieke kopstukken. President Donald Trump gaf gisteren aan dat hij bereid is zich desnoods onder ede door Mueller te laten verhoren over de zaak.

1 tot 2,5 jaar meegekeken

De Volkskrant onderzocht de Nederlandse link samen met het tv-programma Nieuwsuur. Ze spraken zes Amerikaanse en Nederlandse bronnen 'met directe kennis van de materie'. Daaruit blijkt dat de Nederlandse diensten AIVD en MIVD minstens een jaar en maximaal tweeënhalf jaar toegang hebben gehad tot informatie van de groep Russische hackers.

Lees ook:

'Russische hackers stalen hacktools van NSA'

'Russische hackers vallen website Angela Merkel aan'