Algoritme tekent unieke portretten met pen

Algoritme tekent unieke portretten met pen

20-05-2016 13:01 Laatste update: 27-04-2018 06:05

Een pen die met behulp van twee draden, twee spoelen en een algoritme een portret van je tekent. Dat liet Google deze week zien.

Isaac Blankensmith van Google maakt de hele dag foto's van mensen. Dat doet hij voor een grote houten plaat, waar een pen met zwarte inkt zelfstandig tekeningen maakt. Van een afstandje lijkt het gewoon wat gekras, maar er zit een algoritme achter dat van elke foto een uniek werk maakt. "Ons algoritme analyseert de foto en begint bij een willekeurig punt", legt Blankensmith uit. "Dan wordt er naar een donker punt gezocht, waar een lijn naartoe wordt getrokken. Dit proces wordt constant herhaald, totdat er een vectortekening van de foto ontstaat." Zo'n vectortekening bestaat grotendeels uit eenvoudige lijnen.

Als de vectortekening is voltooid, wordt de data naar een klein computertje gestuurd die de lijnen omzet in bewegingen. Twee spoelen aan de bovenkant van de houten plaat gaan dan draaien, die met zeer veel precisie de pen laten bewegen. Dat gebeurt met twee draadjes die de positie van de pen bepalen. De pen verlaat nooit het papier. Het project, genaamd IOIO Blotter, moet ontwikkelaars laten zien hoe Android met externe apparatuur kan communiceren.

IOIO Blotter gebruikt een goedkoop ioio-computertje van 35 dollar om data van Android te verwerken naar bewegingen. Omdat het project geheel opensource is, hoopt Google dat aanwezige ontwikkelaars leren van de gebruikte technieken en dat Android vaker in wordt gezet om externe apparaten - of dat nu kleine computertjes of pennen aan twee spoelen zijn - aan te sturen.

Kijk op ons YouTube-kanaal voor meer video's vanaf Google I/O