Algoritmes Facebook blijven in nepnieuws trappen

Algoritmes Facebook blijven in nepnieuws trappen

12-10-2016 18:50 Laatste update: 27-04-2018 02:28

Sinds Facebook zijn redacteuren van vlees en bloed dumpte, prijst het sociale netwerk regelmatig nepnieuwsberichten aan.

Drie dagen nadat Facebook eind augustus bekendmaakte dat zijn Trending Topics-sectie in het vervolg zou worden samengesteld door algoritmes ging het al mis. Facebook verspreidde het bericht dat Fox News-presentatrice Megyn Kelly zou zijn ontslagen omdat ze Hillary Clinton zou steunen. Het bericht was een broodje aap: Megyn Kelly, die eerder dit jaar in de clinch lag met Donald Trump, werkt nog altijd bij de conservatieve nieuwszender.

Volgens de Washington Post was de miskleun met Megyn Kelly bepaald niet de enige keer dat het misging in de Trending-sectie van Facebook. In de afgelopen zes weken heeft het sociale netwerk herhaaldelijk nieuwsartikelen aangeprezen die in werkelijkheid een potje onzin bleken te zijn. Tussen 31 augustus en 22 september trof de krant vijf ‘trending’ verhalen aan die overduidelijk fake waren. Drie keer kwamen er verhalen bovendrijven die zeer duidelijk tekort schoten.

Vermoedelijk lag het werkelijke aantal missers nog hoger. De Washington Post hield de Trending-sectie alleen tijdens werktijd in de gaten. “En er is geen garantie dat we elke hoax hebben ontdekt”, schrijft Caitlin Dewey van de Washington Post.

Politieke voorkeuren

Facebook besloot zijn team van redacteuren te ontslaan nadat er eerder dit jaar forse kritiek was geweest op de politieke voorkeuren van de redactie. Conservatieve politici en commentatoren verweten het sociale netwerk dat het voorrang zou geven aan ‘linkse’ berichten bij het ‘trending nieuws’.

Met het ontslag van de redacteuren verdween behalve de vermeende politieke voorkeur echter ook de controle op het nieuws. Het gevolg is dat hoaxes en clickbait-artikelen meer kans maken om goed te scoren in de Trending-sectie. Facebook hoopt dat probleem op termijn te ondervangen met betere algoritmes en filters die berichten van satirische pagina’s en sites met nepnieuws tegenhouden.