Amerikaanse gamewinkelketen gaat games uitgeven

Amerikaanse gamewinkelketen gaat games uitgeven

20-04-2016 17:53 Laatste update: 27-04-2018 07:07

GameStop heeft het gamelabel GameTrust opgericht en gaat onder die vlag games uitgeven. Ready at Dawn, Insomniac, Frozenbyte en Tequila Works doen mee.

Het heeft iets geks. Stel dat Game Mania onder een andere naam speluitgever wordt en vervolgens in haar eigen winkels die games aan de man probeert te brengen. Dat is wat er nu aan de hand is met GameTrust, een label opgericht door GameStop; de grootste gamestore-keten van Amerika. Er zijn al vier partijen aan boord: Ready at Dawn, Insomniac, Frozenbyte en Tequila Works. Eerder dit jaar werd al bekend dat GameStop met Insomniac zou gaan samenwerken om het onderwater-avontuur Song of the Deep uit te gaan geven, maar het blijft dus niet bij een eenmalig uitstapje.

Terughoudende rol

Volgens GameStop moet GameTrust meer gezien worden als een game-label, zoals Koch of 505 Games, dan als een traditionele uitgever/ontwikkelaar. Voorts benadrukt men dat GameTrust een zeer terughoudende rol zal bekleden. Met het creatieve proces wordt niet bemoeid en de intellectuele eigendomsrechten blijven bij de ontwikkelaars. Wel helpt GameTrust met de financiering van games die bijvoorbeeld bijna af zijn, maar nog even een extra financieel zetje in de rug nodig hebben. Of juist met de financiering van games die aan het begin staan. Daarnaast zullen de games met veel bombarie en marketing ondersteund worden in de 6200 winkels die GameStop rijk is.

RiME

Of de games digitaal én fysiek gedistribueerd worden, is op dit moment nog onduidelijk. Wel wil GameTrust met haar titels in de prijscategorie van 15 tot en met 30/40 dollar gaan zitten. Binnen een jaar wil men tussen de vijf en tien titels gaan uitgeven en er lopen op dit moment gesprekken met twintig ontwikkelaars. Het onlangs door Sony afgestoten RiME, oorspronkelijk een PlayStation 4-exclusive, waarvan de rechten weer bij het Spaanse Tequila Works zijn teruggekomen, zal naast Song of the Deep één van de games worden die onder de vlag van GameTrust (gelukkig) het licht gaat zien.