Amerikaanse overheid doet hoverboards in de ban

Amerikaanse overheid doet hoverboards in de ban

19-02-2016 19:33 Laatste update: 27-04-2018 08:39

Een Amerikaanse toezichthouder oordeelt dat 'hoverboards', de zelfbalancerende sta-scooters, momenteel te gevaarlijk zijn om verkocht te mogen worden.

Toezichthouder CPSC heeft winkels ingelicht over een nieuwe veiligheidsstandaard voor hoverboards (PDF). CPSC vraagt winkels ook om apparaten die niet zijn gecertificeerd vrijwillig uit de schappen te halen. Sommige fabrikanten zullen hun hoverboards nu zelf terugroepen. De veelal Chinese bedrijven riskeren een boete en inbeslagname van apparaten als ze zich niet aan de nieuwe veiligheidsstandaard houden.  

Hoverboards kunnen als er accu's of elektronica-onderdelen van slechte kwaliteit zijn gebruikt spontaan vlamvatten. Dat is volgens CPSC al tientallen malen voorgekomen. Ook tijdens de test door de toezichthouder bleken de accu's zo warm te worden dat sommige onderdelen smolten. Vanwege de brandgevaarlijkheid worden de hoverboards door enkele vliegmaatschappijen al verboden aan boord van vliegtuigen.

Hoverboards zijn in veel landen, waaronder Nederland, al illegaal op de openbare weg. De term 'hoverboard' wordt overigens ten onrechte gebruikt, omdat de apparaten niet echt zweven boven het wegdek. Een écht hoverboard is binnenkort te koop, voor ruim 13 duizend euro.