Amsterdam wil melden Airbnb-verhuur verplichten

Amsterdam wil melden Airbnb-verhuur verplichten

02-05-2017 20:59 Laatste update: 26-04-2018 21:18

Gemeente Amsterdam wil verplichten dat mensen het verhuren van woningen via Airbnb melden. Doen ze dat niet, dan volgt een boete.

"Mensen moeten het melden als ze gaan verhuren, zodat we goed kunnen bijhouden of ze hun woning niet te lang verhuren. En als ze dat niet doen, dan volgt er een sanctie, een boete", zei wethouder Ivens van Wonen dinsdagavond over het plan in Nieuwsuur. De gemeente wil dat de nieuwe regel nog dit jaar ingaat.

Amsterdammers mogen hun woning maximaal 60 dagen per jaar tegen betaling aan toeristen verhuren. Ook mogen ze maximaal vier toeristen tegelijk in hun huis toelaten. 

Grote groei Airbnb in Amsterdam

Vorig jaar werden er volgens een nieuw onderzoek 1,7 miljoen overnachtingen in Amsterdam geboekt via Airbnb: een groei van 125 procent ten opzichte van 2015. In een jaar tijd verdubbelde het aantal Airbnb-accommodaties in Amsterdam van 15.000 naar 32.000. Een groot deel van de woningen (35 procent) is in handen van professionele verhuurders. De gemiddelde Airbnb-verhuurder verdient 3000 euro per jaar.

Overlast

De vele gasten van de goedkope Airbnb-adressen kunnen ook overlast veroorzaken, aldus wethouder Ivens. "De afgelopen paasweken en de meivakantie is de binnenstad weer overstelpt door toeristen, terwijl hier ook mensen wonen. Amsterdam moet wel een woonstad blijven."