Amsterdams gamehotel is succes en breidt uit

Amsterdams gamehotel is succes en breidt uit

30-07-2017 18:02 Laatste update: 26-04-2018 19:14

The Arcade Hotel in Amsterdam heeft er 33 nieuwe kamers bij. Eigenaar Daniel Salmanovich is klaar voor het grote werk.

"Alle Dreamcast-games die hier staan heb ik meegenomen vanuit Canada", vertelt Salmanovich (36) over zijn favoriete console. Het apparaat werd in 1999 door SEGA uitgebracht, en roept bij menig gamer warme herinneringen op. Die nostalgie is het unique selling point van The Arcade Hotel: een hotel vol met retrogames en -consoles.

The Arcade Hotel zit in een 150 jaar oud pand pal tegenover het Sarphatipark. Het gebouw is van zijn vader: de Salmanovichs zijn een echte hotelfamilie. Vader Salmanovich had hotels in Amsterdam, Istanbul en Berlijn, maar is inmiddels met pensioen en heeft alle panden verkocht. The Arcade Hotel is het laatste hotel van de familie. 

"Waarom hebben muzikanten wel hun eigen hotels, zoals het Backstage Hotel, maar gamers niet", vraagt Salmanovich zich af. "In de gamebusiness gaan tientallen miljarden om, maar nog steeds worden gamers gezien als nerds met brillen. Gelukkig is dat stigma aan het veranderen. De term nerd beschrijft nu meer onze interesses dan ons uiterlijk."

42 gamekamers

De afgelopen maanden zijn er maar liefst 33 extra kamers gerenoveerd, waarmee het totaal op 42 kamers uitkomt. Dat was ook nodig: de eerste negen kamers waren de afgelopen maanden bijna altijd volgeboekt. Het hotel heeft nu kamers voor één (160 euro per nacht), twee (200 euro per nacht), drie (300 euro per nacht) en vier personen (350 euro per nacht).

Een groot deel van de kamers is voor vier personen: leuk voor vrienden die een nachtje oude games willen spelen of een vrijgezellenweekendje hebben. "Je mag bij ons zo laat gaan slapen als je wilt", grapt Salmanovich. De uitchecktijd is er zelfs voor aangepast: in tegenstelling tot de meeste hotels mag je bij The Arcade tot 13.00 in je nest blijven liggen.

Xbox en Nintendo64

In elke kamer staat minstens één retroconsole. Die kun je helaas niet zelf kiezen: je moet het doen met de console die in je kamer staat. Wel kun je naar de bar gaan en daar om een specifieke console vragen. Het apparaat wordt vervolgens aan één van de tv's gekoppeld. De originele Xbox en Nintendo64 zijn de populairste consoles.

Naast de consoles beschikken de kamers over een grote televisie en settopbox om onder andere te Netflixen of Spotify'en. Ook vind je er allerlei gamegerelateerde kunst en spullen, variërend van Star Wars-schilderijen tot het masker van Batman. "Er hangen hier dan ook geen simpele posters van Mario aan de muur. Games zijn echt niet kinderachtig, en dan moet The Arcade Hotel dat ook niet zijn."

Een gratis overnachting

Eén van de belangrijkste nieuwe onderdelen van The Arcade Hotel is de grote gamekamer (foto onder). Daarvoor is de kelder zodanig verbouwd dat er nu zes game-pc's, een VR-bril en twee hele grote tv's met de nieuwste gameconsoles staan. "Onze gamekamer moet de hotspot voor de Nederlandse gamecommunity worden", zegt Salmanovich. Hij wil er gamecompetities, gamequizzen en Dungeons & Dragons-avonden (een populair rollenspel) organiseren. 

Er komen sowieso FIFA-competities, zegt Salmanovich: "Echt elke Nederlander speelt dat voetbalspel. Het is echt bizar hoe groot FIFA in Nederland is. Er is zelfs een heuse Eredivisie voor professionele FIFA-spelers, die namens voetbalclubs spelen. Dus ja: FIFA-avondjes lijken me perfect voor in The Arcade Hotel."

Ook moet The Arcade Hotel een plek worden waar Nederlandse game-ontwikkelaars kunnen komen om met uitgevers af te spreken. "Als je een indiedeveloper bent en je hebt een hotel nodig in Amsterdam, neem contact met me op en ik zorg ervoor dat je hier gratis kunt verblijven. Indiedevelopers hebben vaak maar een klein team en nog kleiner budget, en wij willen hen graag helpen. Het gaat ons echt niet alleen maar om geld."