'Android-toestellen evenaren 3D-sensor iPhone X pas in 2019'

'Android-toestellen evenaren 3D-sensor iPhone X pas in 2019'

20-03-2018 08:15 Laatste update: 26-03-2018 07:25

Het zal nog zeker tot 2019 duren voordat Android-telefoons kunnen beschikken over 3D-gezichtsherkenning die zich kan meten met Face ID van Apple.

Dat verklaren drie producenten van onderdelen tegenover persbureau Reuters. Volgens de drie fabrikanten - Viavi Solutions, Finisar en Ams - is er een tekort aan essentiële onderdelen. Er zijn weliswaar al enkele Android-toestellen met 3D-gezichtsherkenning op de markt, maar die modellen maken geen gebruik van de sensors waarover de iPhone X beschikt.

“Het gaat de Android-fabrikanten veel tijd kosten om genoeg capaciteit veilig te stellen in de hele keten van toeleveranciers”, verklaart Bill Ong van Viavi tegenover Reuters. Viavi is de enige grote leverancier van de optische filters die nodig zijn voor de 3D-gezichtsherkenning, zoals we die kennen van de iPhone X.

390 miljoen dollar

Dankzij contracten ter waarde van honderden miljoenen dollars heeft Apple zichzelf wel verzekerd van de benodigde onderdelen. Zo maakte Apple eind vorig jaar afspraken met Finisar over de levering van vertical-cavity surface-emitting lasers (VCSELs), een essentieel onderdeel voor Face ID. Met die deal is 390 miljoen dollar gemoeid. Door dergelijke afspraken is het lastig voor concurrerende smartphone-fabrikanten om ertussen te komen – al doen VCSEL-makers als Finisar en Ams hard hun best om de productie zo snel mogelijk op te voeren.

Beperkt aantal exemplaren

Volgens Ong staat er wel een introductie van een Android-toestel met 3D-module voor het eind van dit jaar op de rol. Maar er zullen op dat moment slechts een beperkt aantal exemplaren van die smartphone kunnen worden geleverd, waarschuwt hij. Voor 2019 verwacht hij zeker twee nieuwe Android-toestellen met 3D-gezichtsherkenning.

Onderzoeksbureau Trendforce stelde onlangs dat Huawei en Xiaomi er mogelijk nog eind dit jaar in slagen om 3D-sensoren in de frontcamera's van nieuwe smartphones te verwerken. Maar beide merken zouden in 2018 slechts 'zeer beperkte aantallen' kunnen verschepen. De markt voor 3D-modules voor smartphones groeit volgens Trendforce naar 10,85 miljard dollar in 2020. In dat jaar zullen 29 procent van alle nieuwe smartphones beschikken over 3D-sensoren.

We probeerden Face ID op de iPhone X in allerlei situaties:


Volg ook ons YouTube-kanaal