Anti-Trump-stream Shia LaBeouf verplaatst naar Engeland

Anti-Trump-stream Shia LaBeouf verplaatst naar Engeland

23-03-2017 16:03 Laatste update: 26-04-2018 22:20

Levend anti-Trump-kunstwerk 'He Will Not Divide Us' van acteur Shia LaBeouf verkast voor de veiligheid naar het Britse Liverpool.

LaBeouf begon zijn demonstratie op de dag dat Donald Trump werd beëdigd als 45e president van de VS. Het publiek werd uitgenodigd om in een camera op de muur van het Museum of the Moving Image in New York de leus ‘He Will Not Divide Us’ schreeuwen. Na een confrontatie met een Trump-supporter werd LaBeouf gearresteerd, en begin februari werd de livestream door het Museum of the Moving Image offline gehaald in het kader van de publieke veiligheid.

Eind februari werd het kunstproject verplaatst naar Albuquerque, New Mexico. Maar ook daar was het project volgens LaBeouf en mede-oprichters Luke Turner en Nastja Säde Rönkkö niet veilig. Door zorgen over de veiligheid kon het project in de VS geen permanente, openbare locatie vinden. Daarom wordt de demonstratie nu verplaatst naar de Foundation for Art and Creative Technology (FACT) in Liverpool.

Nog 3 jaar en 10 maanden

Vanaf daar wordt voor de resterende drie jaar en tien maanden van het Trump-presidentschap een livestream uitgezonden van een vlag met de tekst He Will Not Divide Us. LaBeouf zegt in een verklaring dat dreigementen op fora als 4chan en 8chan aantonen dat de VS 'simpelweg niet veilig genoeg is voor dit kunstwerk'. In de VS is de vlag al onder meer gestolen en besmeurd, en zijn in de buurt van de livestream schoten gelost.