App helpt ambulancepersoneel met inschatten verwondingen

App helpt ambulancepersoneel met inschatten verwondingen

04-09-2017 10:33 Laatste update: 26-04-2018 18:12

Een app moet zorgen dat de ambulance ernstig gewonde mensen naar het juiste ziekenhuis brengt.

De speciale app wordt vandaag in gebruik genomen door de regionale ambulancedienst in Utrecht. Met de app kunnen ambulanceverpleegkundigen de ernst van verwondingen beter inschatten. Patiënten kunnen dan direct naar een gespecialiseerd traumacentrum worden gebracht.

7 vragen

De app werkt op basis van zeven vragen die door de ambulanceverpleegkundige moeten worden beantwoord. Dat kost één tot anderhalve minuut, legt traumachirurg Mark van Heijl van UMC Utrecht uit. "De focus ligt op echt ernstig letsel zoals dat optreedt bij verkeersongevallen en werkongevallen, zoals een val van een steiger."

Samen met het oordeel van de ambulanceverpleegkundige bepaalt de app of iemand ernstig gewond is of niet. Dat gebeurt op basis van de gegevens van tienduizend patiënten. "Die gegevens worden voortdurend aangevuld", zegt Van Heijl.

Overlevingskans stijgt

De overlevingskans van zwaargewonden stijgt als ze worden behandeld in een gespecialiseerd traumacentrum. Ze houden aan hun verwondingen minder handicaps of blijvend letsel over.

Van de vijf- tot zesduizend mensen die in Nederland jaarlijks naar een ziekenhuis worden gebracht, komt volgens schattingen nu nog een kwart tot de helft niet direct op de goede plek terecht.  De test met de ambulance-app wordt later uitgebreid naar Brabant, gevolgd door andere regio's.