Appartementen met gelijkstroom in Eindhoven

Appartementen met gelijkstroom in Eindhoven

23-05-2017 14:26 Laatste update: 26-04-2018 20:47

In Eindhoven worden volgende maand veertien appartementen opgeleverd waarin gebruikgemaakt wordt van gelijkstroom.

Het voordeel van gelijkstroom is dat er geen omvormer is om de energie die wordt opgewekt met zonnepanelen om te zetten in de wisselstroom die standaard uit het stopcontact komt. Zo kan het energieverlies bij het gebruik of de opslag van de duurzaam opgewekte energie tot een minimum worden beperkt, stelt het bouwconcern VolkerWessels dat verantwoordelijk is voor het appartementencomplex.

Hoewel gelijkstroom geen probleem vormt voor apparaten die je van energie kunt voorzien via usb-aansluitingen, zijn er ook nog tal van apparaten waarvan geen gelijkstroomversie bestaat. Om die van energie te voorzien komen er in de appartementen ook nog gewone stopcontacten.

De woningen met gelijkstroom bevinden zich in Blok 61: een appartementencomplex in Eindhoven Strijp-S. De slimme appartementen in dat gebouw worden uitgerust met zelflerende en interactieve systemen die onderling en met bewoners communiceren. Bewoners kunnen de systemen in hun lofts aansturen met een app.

Volgens VolkerWessels zijn de appartementen in Eindhoven de eerste Nederlandse woningen met gelijkstroom. Het bouwbedrijf beschouwt de 14 slimme woningen in Blok 61 als proeftuin waar allerhande energiebesparende maatregelen en smart home-toepassingen kunnen worden getest.