Apple in België aangeklaagd: 'opslagruimte misleidend'

Apple in België aangeklaagd: 'opslagruimte misleidend'

09-02-2016 15:05 Laatste update: 27-04-2018 09:10

De Belgische consumentenbond Test Aankoop sleept Apple voor de rechter vanwege de opslagruimte op iPhones, die in de praktijk lager uitvalt.

Volgens Test Aankoop krijgen consumenten bij Apple zo'n 36 procent minder opslagruimte dan het aantal gigabytes op de verpakking doet vermoeden. Een iPhone met 16GB opslagruimte biedt in werkelijkheid maar 10,3GB. De rest wordt ingenomen door het besturingsssyteem iOS.

"Door aan te kondigen dat de opslagcapaciteit van de iPhone 6 16GB, 64GB dan wel 128GB, is, bedriegt Apple de consument", schrijft Test Aankoop. "Wanneer men immers het reële geheugen van deze toestellen nagaat, blijft er maar een deel over van wat men de gebruiker voorhoudt."

'Misleidend en foutief'

Test Aankoop spant een rechtszaak aan om de 'misleidende en foutieve informatie' van Apple te stoppen:  "Op basis van het verdict van de rechter, zal de consumentenorganisatie de andere fabrikanten ook benaderen om hen ertoe aan te zetten deze praktijken te stoppen." 

Niet alleen Apple benoemt niet de werkelijk beschikbare opslagruimte, ook andere fabrikanten hanteren eenzelfde verkoopstrategie. Zo biedt de Sony Xperia M4 Aqua maar 2,45GB opslagruimte, terwijl er wordt geadverteerd met 8GB opslagruimte. Daarmee is 70 procent van het aantal GB's niet beschikbaar.

In Californië moet Apple zich ook in de rechtbank verantwoorden over het aantal beschikbare GB's op iPhones. Daar wordt het bedrijf ook voor de rechter gesleept, maar dan door twee consumenten.