Apple deelt iMessage-data met opsporingsdiensten

Apple deelt iMessage-data met opsporingsdiensten

29-09-2016 09:35 Laatste update: 27-04-2018 02:59

Als opsporingsdiensten dat eisen, deelt Apple met welke personen je via iMessage contact hebt gehad. Ook locatiegegevens worden dan gedeeld.

Onderzoekscollectief The Intercept kreeg een bestand in handen van de politie in Florida met een handleiding hoe agenten te werk kunnen gaan als ze Apple dagvaarden om informatie te verstrekken. Om te kunnen voldoen aan een rechterlijk bevel bewaart Apple dertig dagen lang met wie je op welk moment contact hebt gehad en belangrijker nog: waar je op dat moment was. Dat kan omdat ook je IP-adres wordt opgeslagen op de server.

Dat techbedrijven veel gegevens van je bewaren en die ook eventueel delen met opsporingsdiensten is mischien niet zo'n verrassing, maar dat Apple dit doet is opmerkelijk. Het bedrijf verzette zich eerder dit jaar fel tegen een verzoek van de FBI om te helpen het toestel van de San Bernardino-schutter te kraken. Daarnaast laat het bedrijf zich er op voorstaan dat de versleutelde iMessages veiliger zijn dan een normaal sms'je.

Maandenlang

Apple bevestigt tegenover The Intercept dat het inderdaad gegevens op hun servers bewaart, voor dertig dagen. De site voegt daar nog aan toe dat dergelijke gerechtelijke bevelen makkelijk verlengd kunnen worden, waardoor de politie in theorie dus maandenlang een inkijkje kan nemen in de gegevens van iMessage-gebruikers.