Apple: 'iCloud-accounts zijn niet gehackt'

Apple: 'iCloud-accounts zijn niet gehackt'

23-03-2017 09:44 Laatste update: 26-04-2018 22:20

Deze week dreigde een hackersgroep om honderden miljoenen iPhones op afstand te wissen. Apple reageert nu op de chantagepoging en zegt niet gehackt te zijn.

In een verklaring aan Fortune bevestigt Apple dat het de bedreiging van de hackers heeft ontvangen.

De hackers eisen 75.000 dollar losgeld in de digitale valuta's bitcoin of ethereum. Als Apple niet betaalt dan gaat de hackersgroep, die claimt toegang te hebben tot meer dan 559 miljoen iCloud-accounts, op 7 april een nog onbekend aantal iPhones op afstand te wissen.

Niet gehackt

"Er is niet ingebroken bij Apple's systemen die iCloud en Apple ID draaien", zegt een woordvoerder van Apple tegen Fortune. De lijst met e-mailadressen en wachtwoorden die door de hackers werd aangeleverd lijkt volgens Apple te zijn samengesteld op basis van eerdere hacks bij derden.

Dat lijkt ook een aannemelijke situatie: er wordt vaak bij mensen ingebroken door het emailadres en wachtwoord uit een eerdere hack, zoals LinkedIn of Yahoo, in te voeren bij een andere dienst. Op deze manier is bijvoorbeeld het Twitter-account van Mark Zuckerberg gehackt.

Actief monitoren

Apple stelt wel dat het 'actief aan het monitoren is' of er iCloud-accounts door hackers worden overgenomen. Het is nog wel mogelijk dat de hackers met de logingegevens uit andere hacks een aanzienlijk aantal iPhones op afstand kan resetten.

Dit komt omdat mensen vaak nog hetzelfde wachtwoord voor verschillende diensten gebruiken. Dit kun je verhelpen door een wachtwoordbeheerder te gebruiken. Ook hebben zij geen tweestapsverificatie ingeschakeld, waarmee ze een extra code na het inloggen moeten invoeren. Deze ontvang je meestal op je telefoon.