Apple laat nep-versie van Cuphead toe in App Store

Apple laat nep-versie van Cuphead toe in App Store

18-12-2017 15:15 Laatste update: 26-04-2018 15:06

De game Cuphead dook maandag op in de App Store. Het was een nepversie en inmiddels is de app verwijderd.

Cuphead is één van de opvallendste games van dit jaar. Dat komt met name door de stijl: het spel ziet eruit als een jaren '30 cartoon. Cuphead werd geroemd (en gehaat) door zijn moeilijkheidsgraad. Laat je niet in de war brengen door zijn vriendelijk ogende stijl, want in Cuphead dien je een reeks bazen te verslaan die variëren van lastig tot superlastig.

Maandag verscheen er ineens een port op iOS. Dit was niet aangekondigd: Cuphead is er alleen voor Xbox One en Windows (en verkocht in de eerste week na release een miljoen stuks). Op Twitter dook al snel een screenshot op van een e-mail van Ryan Moldenhauer. Dat is de mede-oprichter van Studio MDHR, de ontwikkelaar van Cuphead. Hij noemde de app 'een 100 procent SCAM' en schrijft dat Cuphead niet beschikbaar is op iOS. Op Twitter staat ook een officiële reactie van de studio: "We werken eraan om de frauduleuze app zo snel mogelijk uit de appwinkel te krijgen." Dat is inmmiddels gebeurd.

 

 

Scam

De app kostte 5,49 euro. Gebruikers melden dat het spel niet goed werkt. Een Cuphead-app lijkt sowieso vreemd, want de game is niet gemaakt voor een touchscreen. Directe controle is namelijk belangrijk om de moeilijke levels te kunnen halen en daar staan virtuele knoppen niet om bekend.

Apple lijkt in elk geval in de scam te zijn getrapt, want de app kwam door de beoordeling van de App Store. De makers van deze nep-app maakten zelfs een neppe website om Cuphead voor iOS aan te prijzen. In plaats van studiomdhr.com (de officiële website van de echte makers) hebben de nepperds studiomdhrgames.com geclaimd.

Volgens Benjamin Mayo, een Britse iOS-ontwikkelaar, is de eigenaar van het nep-domein een 'herhaaldelijke overtreder' die vaker dit soort sites en neppe apps weet uit te brengen.