Apple Music gaat je iTunes-muziek beter herkennen

Apple Music gaat je iTunes-muziek beter herkennen

19-07-2016 08:48 Laatste update: 27-04-2018 04:32

Apple Music gaat muziek die gebruikers al in iTunes hadden staan beter herkennen, zodat ook dat aanbod via iCloud beschikbaar is.

Voortaan wordt voor alle Apple Music-gebruikers de iTunes Match-technologie ingezet, meldt Apple-expert Jim Dalrymple. Tot nu toe werd van je bestaande muziekbibliotheek metadata als artiestennaam en albumtitel gebruikt om deze muziek aan je Apple Music-account toe te voegen. Door die methode zagen sommige gebruikers hun bestaande muziek ineens verdwijnen, of vonden ze bijvoorbeeld totaal andere muziek die dezelfde titel deelt.

De technologie van iTunes Match kijkt in plaats daarvan naar de ‘audio-vingerafdruk’ van de muziek. Ongeacht de titel van het nummer wordt de inhoud vergeleken met het aanbod van Apple. Als Apple het nummer al heeft, is het dan ook beschikbaar op andere apparaten van de gebruiker, zo niet dan wordt de muziek geüpload. 

iTunes Match was betaalde dienst

Tot nu toe was iTunes Match een losse betaalde dienst (25 euro per jaar), maar Apple Music-abonnees worden de komende tijd gratis overgezet. Dat gebeurt gefaseerd, met elke dag 1 à 2 procent van de Apple Music-gebruikers.

Grote concurrent Spotify heeft overigens nog geen online manier om lokale muziek makkelijk op andere apparaten te luisteren. Spotify-gebruikers kunnen muziekbestanden op hun computer wel handmatig via wifi of kabel overzetten naar andere apparaten met de Spotify-app.