Apple neemt slimme automatiseringsapp Workflow over

Apple neemt slimme automatiseringsapp Workflow over

23-03-2017 09:33 Laatste update: 26-04-2018 22:20

Apple heeft Workflow overgenomen, een slimme automatiseringsapp waarmee je functies van apps aan elkaar kan knopen.

Workflow is een app voor de iOS-poweruser, een soort geavanceerde versie van IFTTT. Je kan uitgebreide recepten maken waarmee je de functies van verschillende apps aan elkaar koppelt en met de druk op een knop of het bereiken van bijvoorbeeld een gps-locatie automatisch kan laten afgaan. Het vierkoppige ontwikkelteam van Workflow gaat nu voor Apple aan de slag, zegt het bedrijf tegen TechCrunch.

Workflow blijft voorlopig beschikbaar in de App Store, maar wordt wel gratis. De app verscheen eind 2014, wij vonden het toen al één van de vijf beste iOS-apps van het jaar. Workflow won in 2015 een Apple Design Award, en volgens app-oprichter Ari Weinstein heeft het bedrijf al vanaf het begin al nauw samengewerkt met Apple.

Geen concurrerende apps

Het is niet duidelijk of Apple van plan is om de functionaliteit van Workflow op termijn in iOS te bouwen. Dat zou goed nieuws zijn voor iOS-powerusers, want hoe dieper automatisering in iOS wordt gebouwd, des te functioneler en krachtiger die kan zijn. Nu is de snelste manier om Workflow-recepten te starten een knoppenlijst in de Workflow-widget in het notificatiescherm van iOS.

De gevolgen van de overname zijn wel direct te zien. In de nieuwste update van Workflow wordt een wijziging doorgevoerd waarmee Apple Maps voortaan wordt gebruikt om kaarten te openen, en niet Google Maps. Bovendien is het niet meer mogelijk om nieuwe Workflow-recepten in te dienen die gebruik maken van Google Chrome, Streetview, Pocket, LINE, Telegram en Uber. Daarmee lijkt Apple apps en diensten van concurrenten uit de app te willen weren.