Apple-patent: sla vingerafdruk en foto van iPhone-dieven op

Apple-patent: sla vingerafdruk en foto van iPhone-dieven op

25-08-2016 15:33 Laatste update: 27-04-2018 04:01

Apple gaat het stelen van iPhones mogelijk nog meer ontmoedigen. Door de vingerafdruk en foto van de dief vast te leggen.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde patentaanvraag die Apple heeft ingediend bij het Amerikaanse octrooibureau. In de tekst doet Apple een technologie uit de doeken die de TouchID-sensor in staat stelt om vingerafdrukken op slaan en foto’s of video’s te maken bij ‘ongeautoriseerd gebruik’.

De functie zou kunnen worden aangezet via Find my iPhone, waarmee gebruikers nu al op afstand devices kunnen locken en wipen. Een andere mogelijkheid is om de functie aan te zetten na een groot aantal pogingen om een device te unlocken. De opgeslagen vingerafdrukken, foto’s en video’s zouden vervolgens naar een 'centrale server', aldus de patentaanvraag.

Privacy

Of Apple deze functie ook daadwerkelijk zal gaan toepassen, is de vraag. Vanuit privacy-oogpunt kleven er vanzelfsprekend nogal wat haken en ogen aan het opslaan van vingerafdrukken op een centrale server. Apple patenteert vaker functies die niet op korte termijn in nieuwe iPhones komen te zitten. Zo dook recent een Apple-patent op om filmen tijdens concerten tegen te gaan. Ook heeft Apple een patent aangevraagd voor een paniekknop voor de iPhone, die met je vingerafdruk zou kunnen activeren.