'Apple schroeft autoplannen terug tot alleen software'

'Apple schroeft autoplannen terug tot alleen software'

17-10-2016 18:31 Laatste update: 27-04-2018 02:28

Geruchten over een eigen auto van Apple gaan al tijden rond, maar de ambities zouden flink zijn afgezwakt.

Project Titan staat al maandenlang bekend als 'het autoproject van Apple'. Volgens geruchten zou Apple werken aan een elektrische auto, mogelijk zelfrijdend, om daarmee de concurrentie aan te gaan met bedrijven als Tesla. Maar volgens Bloomberg is dat idee inmiddels van de baan. Het bedrijf zou zich nu focussen op software voor zelfrijdende auto’s, die in samenwerking met bestaande automakers uitgerold kan worden. Apple werkt al samen met autofabrikanten voor zijn infotainmentsysteem CarPlay.

In de laatste maanden zouden honderden werknemers van Apples duizendkoppige autoteam zijn ontslagen of een andere positie hebben gekregen. Naar verluidt hebben topmannen van het bedrijf een deadline gesteld om definitief te bepalen wat de autoplannen zijn. Die deadline ligt ergens eind 2017.

Apple zelf heeft overigens nooit over het project gesproken. Wel was via LinkedIn te zien dat het bedrijf veel mensen wierf uit de auto-industrie, afkomstig van bedrijven als Tesla. Doordat veel ex-Tesla-medewerkers bij Apple aan de slag gingen, noemde Tesla-ceo Elon Musk Apple ooit 'de Tesla-begraafplaats'.